LIFESTYLE

Klasični novčanik polako odlazi u zaborav

Testiraju se brojne tehnologije plaćanja

D. K.

29.12.2014

Čini se da klasični novčanik polako odlazi u zaborav. Mnogi gradovi uveli su plaćanja putem beskontaktnih kartica, mobitela i nosivih uređaja.

Sarah Clark, urednica u NFC World+, tvrdi da postoji mnogo različitih tehnologija plaćanja koja se testiraju.

- Način plaćanja u supermarketu može biti drugačiji od načina plaćanja u kafiću tako da se još uvijek ne može sa sigurnošću reći koji je sistem najbolji za plaćanje - izjavila je Clark.

Near Field Communication (NFC) tehnologija je bila uvedena već prije nekoliko godina, no tek sada počinje doživljavati procvat.

Prema izvještaju Juniper Research, oko 249 miliona kartica će se koristiti za beskontaktna plaćanja u 2014. godini, a najviše će se usvojiti u zemljama poput Velike Britanije, Australije, Kanade i Poljske. Tu su još i mobilna plaćanja koja uzimaju sve veći zamah na tržištu - Google Wallet i mpass samo su neke od mobilnih aplikacija za plaćanje.

Spominju se i biometrijski načini plaćanja u budućnosti na temelju uzoraka s vašeg dlana, no to je još u povojima.

Švedski inženjer Fredrik Leifland razvio je sistem "Quixter" prema kojem samo trebate upisati posljednje četiri cifre sa vašeg telefonskog broja, a zatim jednostavno pritisnite svoju ruku preko senzora uređaja.

Klasični novčanik možda će jednog dana odumrijeti, no mi ipak još volimo kada ga lagano otvorimo i izbrojimo novac koji u njemu imamo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.