LIFESTYLE

MEDICINSKO ČUDO Ovaj mladić svaki dan u torbi nosi svoje srce

Stan Larkin (24) izašo iz bolnice sa potpuno vještačkim srcem

Autor:(A. Vr.)

20.1.2015

Stan Larkin (24) iz grada Ipsilanti u američkoj državi Michigen postao je prva osoba iz te države koja je izašla iz bolnice sa potpuno vještačkim srcem.

Vještačko srce je povezano preko dvije cjevčice za grudi Stana Larkina. One se nalaze ispod rebra i povezane su sa kompresorom “Freedom Driver” koji se nalazi u njegovom rancu.

Kada je imao 16 godina, Larkin se onesvijestio dok je igrao košarku. Njemu je nakon padanja u nesvijest dijagnostikovana aritmogena kardiomiopatija desne komore (ARVD), koja izaziva nepravilan srčani ritam, prenosi Telegraf.

Za razliku od drugih srčanih oboljenja, ARVD utiče na obje strane srca, zbog čega brojni aparati nisu u stanju da ga održavaju u životu.

vestacko-srce222

Ovo oboljenje je i jedno od najčešćih uzroka iznenadnog zastoja srca koje dovodi do smrti među mlađom populacijom. Godinama je Stan koristio implantabilni defibrilator koji je isporučivao električne impulse kada je bilo neophodno da njegovo srce nastavi sa radom.

Ipak, to je bilo samo privremeno rješenje, jer je vremenom Stan postao sve slabiji i slabiji. Tada su mu ljekari savjetovali da se ugradi vještačko srce, koje je prvobitno bilo povezano za kompresor “Big Blue” koje je bio veoma težak i sputavao je kretanje.

Međutim, tehnologija je napredovala i kompresor "Big Blue" je zamijenio kompresor "Freedom Driver", koji je težak skoro 6 kilograma. Sada Stan može da nastavi svoj život i da van bolnice čeka transplantaciju pravog srca.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.