LIFESTYLE

Najbogatije žene na svijetu posjeduju milijarde

Dame novac nasljeđuju od očeva i muževa

Redakcija

22.1.2015

Na svijetu postoji 2.325 milijardera, a nešto više od 12 posto njih su žene koje zajedno imaju čak 930 milijardi dolara. Od njih 286 samo 17 posto nije naslijedilo imovinu, a najviše ih živi u SAD.

U prosjeku, ove žene imaju 61 godinu i više od 65 posto njih naslijedilo je udjele u multinacionalnim korporacijama poput "L'Oreala" ili američkog trgovačkog lanca "Walmart".

Voltonova udovica

Najbogatija žena u Sjevernoj Americi je Kristi Volton (Christy Walton), udovica osnivača trgovačkog lanca "Walmart" Džona Voltona (John). Nakon njegove smrti u avionskoj nesreći 2005. godine, udovica Volton naslijedila je 37,9 milijardi dolara i postala najbogatija žena na svijetu.

christy-walton

Foto: Agencije (Volton: Naslijedila 37,9 milijardi dolara)

Najbogatija Evropljanka i ujedno najstarija bogatašica na ovoj list je Lilijan Betankur (Liliane Bettencourt). Ova 92-godišnjakinja u posao je ušla sa samo 15 godina, pridruživši se očevoj kozmetičkoj kompaniji "L'Oreal".

liliane-bettencourt

Foto: Agencije (Betankur: U posao ušla sa 15 godina)

Danas je Betankur teška čak 31,3 milijarde dolara, zbog čega je druga najbogatija žena na svijetu.

Bogatstvo rudarske nasljednice iz Australije Đine Rinehart (Gina) procjenjuje se na 14,8 milijardi dolara. Ali ono ne dolazi samo iz rudarske industrije. Ova poduzetnica investirala je i u australske medijske korporacije "Fairfax Media" te "Ten Network Holdings".

Tri sestre

Kćerke meksičkog milijardera i filantropa Karlosa Slima (Carlos) najbogatije su žene Latinske Amerike. Vanesa (Vanessa), Marija (Maria) i Džoana (Johanna) Slim zajedno su teške više od 19 milijardi dolara.

yang-huiyan

Foto: Agencije (Huijan: Najmlađa milijarderka)

Najbogatija žena Azije je Jang Huijan. Ova 33-godišnjakinja je ujedno i najmlađa milijarderka na ovoj listi. Nakon što je 2007. godine od svog oca dobila 70 posto udjela u kineskoj kompaniji "Country Garden", Huijan danas raspolaže sa 6,3 milijarde dolara.

Bliski istok

Izraelka rođena u SAD Šari Arison (Shari) najbogatija je žena Bliskog istoka. Svoje bogatstvo naslijedila je od oca Teda Arisona, osnivača kruzerskog diva "Carnival Corporation".

Nigerijka razvila biznis

Folorunšo Alakija (Folorunsho) je najbogatija žena u Africi. Ova Nigerijka samostalno je stekla cjelokupno bogatstvo.

folorunsho-alakija

Foto: Agencije (Alakija: Samostalno stekla bogatstvo)

Bivša krojačica i zaljubljenica u modu, danas je na čelu uljne kompanije "Famfa Oils" te posjeduje 1,2 milijarde dolara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.