LIFESTYLE

Meksički narko dileri koriste dronove za krijumčarenje droge

Prema informacijama američke agencije za suzbijanje narkotika

(Mi.K.)

23.1.2015

Prošle je godine objavljeno istraživanje o načinima na koji meksički narko dileri koriste društvene mreže te se pokazalo da, umjesto da se dileri i kriminalci skrivaju od policije i javnosti, oni često koriste društvene mreže na kojima objavljuju fotografije s drogom, oružjem i novcem te se hvale svojim "poduhvatima".

Osim što stalno vise na Facebooku, Instagramu i Twitteru, narko dileri prate i druge tehnološke trendove, poput korištenja bespilotnih letjelica. Dronovi se inače najčešće koriste za fotografiranje i snimanje iz zraka, što donosi i brojne opasnosti za privatnost zbog špijuniranja, a u budućnosti će ih velike kompanije poput Amazona i Googlea koristiti za dostavu proizvoda, hrane i slično.

Koliko ovakve letjelice mogu biti korisne za dostavu, uvjerili su se upravo meksički narko dileri kojima dronovi postaju sve popularniji način dostave droge. Prema informacijama američke agencije za suzbijanje narkotika (DEA), meksički su dileri do sada koristili više od 150 bespilotnih letjelica za krijumčarenje kokaina i drugih vrsta droge preko granice.

Također, dileri su u posljednje vrijeme počeli s proizvodnjom vlastitih bespilotnih letjelica u gradovima uz granicu sa SAD-om, što predstavlja novi veliki problem za policiju.

No, ni sve akcije s dronovima nisu uvijek uspješne pa je tako prije nekoliko dana u Tijuani, uz granicu sa SAD-om, pronađena srušena bespilotna letjelica koja je prenosila 2,7 kg metamfetamina – nije poznato ko je upravljao letjelicom niti kome je ona namijenjena, a na Gizmodu za njen pad krive "pohlepne" dilere koji su preopteretili ovaj dron te on nije mogao izdržati ovu težinu.

Inače, riječ je o modelu Spreading Wings 900 koji ima šest elisa i čija baterija može izdržati oko 18 minuta leta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.