LIFESTYLE

TRAGEDIJE ZBOG SELFIJA Ruskinja se upucala u glavu, a muškarac utopio

Zbog što atraktivnijih fotografija

(Mi. K.)

23.5.2015

Nakon što je na stolu u uredu pronašla pištolj, jedna je 21-godišnja Ruskinja odlučila snimiti selfie pozirajući s oružjem.

Nažalost, nije znala da je pištolj napunjen i otkočen te je, dok se namještala za fotografiju, pištolj opalio nanijevši joj teške povrede glave.

Ona je brzo prebačena u bolnicu u Moskvi te se, prema jučerašnjem izvještaju policije, trenutno nalazi u teškom stanju. Istraga je pokazala kako je pištolj koji je pronašla u uredu ostavio zaštitar koji je još prije dvije sedmice otišao na odmor, prenijeli su informacije ruskih medija na Cnetu.

Ovo nažalost nije jedina tragedija vezana uz selfije ove sedmice te je jedan turist iz Singapura, dok je pokušavao snimiti selfie fotografiju na Baliju, pao sa stijene i poginuo. On se previše približio rubu stijene te ga je udario val i bacio u more, a s obzirom da nije znao plivati, utopio se.

Ovi primjeri samo pokazuju koliko su ljudi postali neoprezni prilikom fotografiranja selfija te kako snimanje što atraktivnijih fotografija koje korisnici najčešće dijele na Facebooku ili Instagramu kako bi prikupili što više lajkova, može biti opasno pa čak i smrtonosno.

Tako je jedno istraživanje koje je ovog mjeseca provedeno u SAD-u pokazalo kako čak 17 posto korisnika snima selfije tokom vožnje (ne treba niti napominjati koliko je to opasno), a sve je veći broj  slučajeva u kojem su selfiji ljude koštali života.

Jedan sličan primjer poput ovog iz Rusije tako je zabilježen u avgustu prošle godine u Meksiku kada je pijani mladić htio snimiti selfie sa sačmaricom – puška je slučajno opalila i ubila tog mladića, a 2013. jedan je Amerikanac htio snimiti selfie sa sestrom dok je u ruci držao pištolj te je slučajno povukao obarač i ubio se.

Također, istraga prošlogodišnje zrakoplovne nesreće malog aviona u kojoj su poginule dvije osobe u SAD-u pokazala je da je, prije nego se avion srušio, pilot stalno snimao selfije te policija sumnja da je do pada došlo upravo zbog nepažnje pilota koji je bio previše zauzet s telefonom i fotografiranjem, piše portal "Zimo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.