LIFESTYLE

TEORIJA ZAVJERE ILI ISTINA Tesla namjeravao je proizvesti oružje koje bi sve sravnjivalo sa zemljom?!

Mitovi o geniju

Autor:(A. Vr.)

28.6.2015

Jedan od popularizatora lika i djela Nikole Tesle u Španiji, novinar i pisac Migel Anhel Delgado, razjasnio je neke mitove o čuvenom inovatoru za španski El Pais.

'Od svih mitova o Tesli, istakao bih onaj o Zraku smrti', kaže on

“Naziv mu je dala štampa. Tesla je čak htio da stvori taj uređaj – visokoenergetski puls koji bi se koncentrično širio s tornja i mogao da uništi sve što se oko njega nalazi”. 

Genije Nikola Tesla (Smiljan, Austrougarska 1856. – Njujork 1943) i ekscentričnost njegovog karaktera, podgrijavali su razne glasine. I sam je djelimično odgovoran zbog toga. 

"U posljednjim decenijama života, kada su mediji izgubili interesovanje za njega, pisao je novinama o raznim tememama. Bio je usamljenik sa očiglednim mentalnim problemima, koji su se s godinama usložnjavali, a zbog kojih mu je bila potrebna pažnja", kaže Delgado. 

Tesla je na svaki svoj rođendan pozivao novinare u hotel New Yorker u kom je živio i govorio im o svom radu. Na jednoj od takvih konferencija rođen je strašni mit o Zraku smrti i senzacionalizam koji nije zaostajao za njegovom "mašinom za zemljotrese". 

"Tu priču objavila je biograf Margaret Cheyney 1944. On je rekao novinarima da bi mogao da potopi Bruklinski most za samo nekoliko sati uz pomoć uređaja koji može da stane u obični kofer", objašnjava Delgado. 

Taj mit je toliko zaživio, da je list ABC u naslov vijesti o Teslinoj smrti stavio "Umro otac zraka smrti", ne pominjući pritom ni jedan od njegovih genijalnih izuma. 

"Predstavili su ga kao karikaturu ludog naučnika", kaže Delgado. 

"To nije istina. Tesla je sam odlučio da ga napusti, jer je Edison ignorisao njegov sistem naizmjenične struje. Tesla je tvrdio da mu je Edison ponudio 50.000 dolara, ali da mu ih nikad nije isplatio, što nije dokazano", kaže Delgado. 

Štaviše, Tesla se ranije divio Edisonu. 

"Tesla je otišao u Njujork, jer je vjerovao da će Edison podržati njegov sistem naizmjenične struje. Međutim, došlo je do sudara njihovih ega. Edison je želio da uništi sistem koji je očigledno bio bolji od njegovog, a u koji je uložio svoje i bogatstvo investitora"”, objašnjava Delgado. 

I za samog Edisona vezali su se brojni mitovi, ali u drugačijem kontekstu. 

"Edison je decenijama gradio reputaciju čovjeka koji je sam izgradio imperiju u američkom stilu. Tesla je takođe griješio, ali je Edison bio lik koji je pribjegavao gangsterskim metodama da održi svoju poziciju. On je suprotnost Nikoli Tesli, ali su bili podjednako egocentrični”. 

Još jedan veliki sukob Tesla je imao sa Markonijem. Delgado međutim ne smatra da je ovaj italijanski naučnik Tesli preoteo patent za radio. 

"Tesla nikad nije ni imao namjeru da pravi uređaje za komunikaciju, kakav je radio. Kada je Herc objavio da je otkrio elektromagenetne talase koji mogu da prenose električnu energiju, mnogi naučnici su se oprobali na ovom polju. Štaviše, pre Markonija i Tesle Aleksandar S. Popov iz Rusije uspeo je da prenese radio signale. Tačno je da je Tesla krajem 19. vijeka istraživao ovu oblast, ali je to isto godinama radio i Markoni". 

Tesla je tužio Markonija kad je ovaj predstavio svoj radio, a sud je priznao da je Italijan koristio neke Tesline patente, ali su to radili i drugi istraživači. 

"Sve je to mnogo složenije. Ne treba pojednostavljivati stvari i reći da je Tesla otac radija", smatra Delgado, prenosi B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.