LIFESTYLE

MISTERIOZNI NATPIS NA MAČU Ova zagonetka je stara 800 godina, možete li da je riješite?

Težak 1,2 kilograma, dug je skoro metar

( Mi.K.)

10.8.2015

Britanska biblioteka objavila je javni poziv svima da im pomognu u rješavanju zagonetke stare više od 800 godina, koja se nalazi na maču.

Mač je težak 1,2 kilograma, dug je skoro metar. Pronađen je u rijeci u Linkolširu 1825. godine. Dovoljno je oštar da prereže lobanju, piše "Independent", a datira iz 13. vijeka i vjerovatno je napravljen u Njemačkoj.

Osim po pojedinim karakteristikama, ono što ovaj mač čini zanimljivim je natpis koji se nalazi duž oštrice, a koji glasi: +NDXOXCHWDRGHDXORVI+.

U Britanskoj biblioteci uvjereni su da je riječ o nekom religioznom obredu, ali im je jezik potpuno nepoznat. Mač je na izložbi prikazan uz rukopis iz 14. vijeka koji opisuje francusku invaziju na Normandiju iz 1203. godine, na čijim ilustracijama muškarci vitlaju sličnim mačevima.

mac-1

Među onima koji imaju prijedlog rješenja je Mark van Haselt, koji tvrdi da je natpis na latinskom, a NDXOX vjerovatno znači Nostrum Dominus (naš Gospodin) ili Nomine Domini (ime Gospodinovo). Slova koja slijede možda su imena svetaca.

- Sastavljajući komade slagalice iz cijele Evrope, možda dođemo bliže rješenju zagonetke. Čak i ako ne možemo u potpunosti da dešifrujemo natpise, oni nas možda odvedu malo bliže u razumjevanju naših predaka - napisao je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.