LIFESTYLE

Uhapšena umjetnica koja je u pariškom muzeju pozirala bez odjeće

Željela je oponašati model sa poznatoga ulja na platnu

(Aj. B.)

18.1.2016

Luksemburška umjetnica Deborah de Robertis privedena je zbog egzibicionizma nakon što se u subotu usred dana u pariškome muzeju Orsay ispružila gola ispod Manetove "Olimpije", oponašajući model s poznatoga ulja na platnu.

Dok su posjetitelji uživali u posljednjem danu izložbe koja se u Orsayu od oktobra održava pod nazivom "Sjaj i bijeda. Slike prostitucije 1850. - 1910.“, umjetnica je skinula odjeću te se gola ispružila ispod poznate slike Edouarda Maneta, rekao je novinarima njezin advokat Tewfik Bouzenoune.

Dodao je da je Deborah sa sobom ponijela i kameru kako bi snimala reakcije posjetitelja. "Riječ je o umjetničkom performansu", objasnio je Bouzenoune.

"Ispred platna je bilo puno ljudi, ali naši su zaposlenici odlično reagirali. Odmah su zatvorili prostoriju, gospođu su zamolili da se odjene, no kako je ona odbila, pozvana je policija koja ju je odvela", rekla je za AFP glasnogovornica muzeja Orsay, kazavši i da je uprava uložila tužbu zbog seksualnog egzibicionizma.

Nije prvi put da Deborah de Robertis izvodi osebujne umjetničke performanse u javnosti, preciznije u muzeju Orsay. U maju 2014. umjetnica je došla pred sliku Gustava Courbeta "Podrijetlo svijeta" (L'Origine du monde) skinula gaće, raširila noge i sjela ispred tog kontroverznog realističnog umjetničkog djela, oponašajući model s ulja na platnu.

Uprava muzeja i tad je tužila umjetnicu. Njezin advokat smatra da je takav potez potpuno neprikladan. "Pritvoriti umjetnicu... to je vrlo loša poruka ostalim umjetnicima koji žele na slobodniji način na javnom mjestu izvesti neki performans", smatra Bouzenoune, prenosi Jutarnji.hr.

Izložba u Orsayu istražuje umjetničku fascinaciju procvatom prostitucije u 19. stoljeću u okviru prve velike izložbe posvećene toj temi na kojoj su izložena djela francuskih i međunarodnih slikara poput Edouarda Maneta, Edgara Degasa, Henrija de Toulouse-Lautreca i Vincenta Van Gogha.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.