LIFESTYLE

Pet loših navika koje će uništiti svaku vezu ili brak

Potrudite se da budete iskreni

Autor:(Mi. K.)

11.4.2016

Ukoliko niste zadovoljni u potpunosti svojom vezom ili brakom, potrudite se da ne budete dodatni kamen spoticanja. Sitnice iz svakodnevnog života mogu upućivati na to da je vaša veza ili brak osuđena na propast. Nasreću, većina se može spriječiti, ako su i partneri spremni na promjene i kompromis.

Tračate partnera "iza" njegovih leđa 

Pričanje loših stvari o svojem partneru pred drugim ljudima, očigledan je znak da nešto ne valja u vezi. Iznenađujuće, riječ je o priličnoj čestoj navici.

- Žene češće pribjegavaju ovoj navici nego muškarci, jer su okruženi osobama koje čine isto. Ako vaše prijateljice ogovaraju svoje muževe, vjerojatno ćete se osjećate kao dio grupe kada se i vi uključite u tu priču - ističe psihoterapeutkinja Carrie Cole iz Centra za veze iz Houstona. 

No terapeutkinja ističe da se iz takvog ponašanja može iščitati manjak poštovanja prema svojem partneru, čak i ako on nikad ne sazna za to što ste sve pričali iza njegovih leđa. Ovakav tip ponašanja dovodi do negativnih razmišljanja i teških kritika koje će završiti prekidom ako se nešto ne poduzme. 

Uspoređujete partnera "s boljima" od njega

Bez obzira prisjećate li se kako je vaš bivši bio smiješan, a vaš trenutni partner je tih, ili sanjate o džentlmenskom načinu na koji se prijateljičin dečko odnosi prema njoj – negativne usporedbe mogu biti poljubac smrti svake veze ili braka. 

- Čak i ako radite mentalne zabilješke bez izgovaranja tih opažanja naglas, s vremenom ćete ovakvim ponašanjem uništiti vezu u kojoj se nalaze. Pokušajte se sjetiti da trava uvijek izgleda zelenija iza ograde, i da niti jedna osoba nije sposobna zadovoljiti baš sve vaše potrebe - ističe dr. Cole. 

Neke se karakteristike kod partnera mogu promijeniti nježnim pristupom, na primjer njegova pretjerana rastrošnost, ali pripazite da ne pokušavate promijeniti ko je on zaista. Ovo je recept za sretnu vezu i dugu ljubav. 

Nikada se ne stavljate u "partnerove cipele"

Nekolicina studija je pokazala da su žene empatičnije u vezi i sposobnije staviti se u partnerove cipele, te tako sagledati poziciju u koji se isti nalazi. Zbog bioloških i neuroloških razlika kod spolova, muškarci se teže nose s ovom zadatkom. No to nikako ne smije značiti da se s time treba "pomiriti". 

- Brakovi u kojim muškarci ne prihvaćaju mišljenja svojih supruga u velikoj su opasnosti od razvoda - tvrdi profesorica Diane Gehart s državnog sveučilišta Northridge u Kaliforniji.

No isto vrijedi i za žene. Povjerenje i komunikacija su temelji na kojoj počiva svake veza ili brak. 

- Držanje emocija u sebi nije dobro za vezu. Štaviše, riječ je o vrsti emotivnog laganja partnera, koja će dovesti do prekida veze ili braka - saopćeno je.

Ne možete se kontrolisati 

Neki razgovori mogu biti mirni, a drugi strastveni i eksplozivni. No, ako svaki ozbiljni razgovor brzopotezno završite jer  ste planuli, to nije dobar znak. Ne samo da ćete na ovaj način emotivno udaljiti partnera od sebe, nego ćete spriječiti bilo koji produktivni razgovor u budućnosti kojim biste mogli sprijčiti prekid veze.

- Studije su pokazale da se muškarci mogu brže ohladiti od svađe jer objektivno gledaju na situaciju, dok su žene sklonije analiziranju situacija kroz vlastite osjećaje zbog čega su sklonije vikanju u svađi - kaže prof. Gehart. 

Oba partnera trebala bi otvoreno razgovarati o svojim emocijama i mišljenjima, stručnjaci savjetuju, iako je ovo lakše reći nego napraviti. 

Glumite mirnoću iako niste mirni 

Tijelo otkriva da ste nesretni ili bijesni, čak i ako na licu imate širok osmijeh. Nezadovoljstvo otkriva visoki glas, proširene zjenice oka i blijedo lice. 

- Ovo su znakovi da je neko preplavljen emocijama, i da se sprema za svađu, no istovremeno ne želi stvarati probleme partneru, pa se povlači - kaže terapeutkinja Sue Johnson i autorica knjige "Hold Me Tight: Seven Conversations for a Lifetime of Love".

- Kada se suzdržavate od reagiranja na pravilan način i ne dijelite svoje stvarne osjećaje s partnerom, vi ga zapravo lažete. Na taj način sprječavate ga da vam razumije ili ponudi bilo kakvu vrstu podrške kako bi zajednički riješili problem - zaključuje dr. Johnson, prenosi portal Zadovoljna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.