LIFESTYLE

Prije devet godina je ujeo komarac, a danas se bori za život

Čudan slučaj rijetke bolesti

Avaz.ba

20.9.2016

Ova žena nije ni sanjala kakav užas može da je snađe samo zbog jednog ujeda malog insekta.

Insekti su poznati prenosioci rijetkih i teških bolesti, a ono najteže je što se ova oboljenja najčešće ne otkriju na vrijeme.

Corine Little-Williams (54) ima sreće što je danas uopšte živa, piše Daily Mail.

Prošle jeseni je osjetila malaksalost, a zatim su njene glasne žice počele da otkazuju. Prvo joj je samo škripao glas, a onda je gotovo ostala bez njega.

– Mislila sam da sam se prehladila ili da me hvata gripa, ali definitivno mi nije palo na pamet da me “progoni” nešto od prije devet godina – kaže Corin.

Kada je na Božić počela da se davi hranom i da se guši, hitno je primljena u bolnicu, gde je konstatovana kritična otečenost jednjaka, sa naznakom da će da se širi i ka nosnim kanalima.

Smještena je na odeljenje otorinolaringologije (ORL) lokalne bolnice u Devonu, gde su konstatovali da je gotovo ostala bez glasnih žica.

Prvo se sumnjalo na karcinom, što je slomilo cijelu porodicu.

– Već je bilo toliko smtrnih slučajeva od raka u porodici da nam je svima izgledalo logično da i ja patim od te opake bolesti – objasnila je Corin.

Ipak, detaljnije analize su pokazale da se ne radi o raku grla. Ustanovili su da boluje od kožne lajšmanijaze. Ova bolest je izuzetno rijetka, a prenose je pješčane mušice.

Corin je odmah prebačena u Bolnicu za tropske bolesti u Londonu.

– Bila sam u panici. Prvo, nikada nisam čula za ovu bolest. Drugo, pojma nisam imala kako sam je zaradila – objašnjava nesretna žena.

Posle dužeg razmišljanja, Corin se sjetila da je na ljetovanju u Grčkoj 2007. godine ujeo komarac za nogu i da je otok bio jeziv. Obratila se lokalnoj medicinskoj službi, koja joj je dala lijek protiv alergije i otok je spao.

Shvatila je da to vjerovatno nije bio komarac, nego pješčana mušica i da to odmah mora da saopšti doktorima.

– Rekli su mi da će pokušati da unište parazita koje mi je donijela taj grozni insekt, ali da se on već razmnožio u mojoj koži. Upozorili su me da postoji šansa da lijekovi ne pomognu i da je šest mjeseci najduži period koji mi daju, ako se stvar zakomplikuje – sjeća se straha koji je osjećala kada je čula prognoze.

Corin se još uvijek bori, ali njena nada je malo veća, jer joj se glas postepeno vraća. Ipak, doktori i dalje ne žele da daju pozitivne prognoze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.