LIFESTYLE

Muhamed iz Tuzle svjetski fenomen: Govori čak 56 jezika

Fascinantna priča o geniju iz Tuzle

Redakcija

21.10.2016

Muhamed Mešić pravi je fenomen. Ovaj 32-godišnji Tuzlak govori čak 56 jezika, a već sa svojih 16 godina obnašao je funkciju općinskog vijećnika. 

Mešić je pravnik, hebrejist, japanolog...

Muhamed Mešić pravi je fenomen. Ovaj 32-godišnji Tuzlak govori čak 56 jezika, a već sa svojih 16 godina obnašao je funkciju općinskog vijećnika. Mešić je pravnik, hebreist, japanolog, ali i trenutno savjetnik makedonskog predsjednika Georga Ivanova. Dobitnik je i prestižne nagrade Brainswork Make a Difference Award 2010. godine u Beču.

Na pitanje kako neko može govoriti 56 jezika, Muhamed odgovara kako je sve moguće:

- Važno je imati želju, a ja sam je imao. Silna ljudska volja je čudo - ona je najčešće glavni 'krivac' za naše uspjehe. Svijet na drugim jezicima izgleda drukčije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost stvoriti sasvim drukčiju sliku nego samo na jednom jeziku. Perspektiva je drukčija kad jednu riječ prevedete na nekoliko jezika. Prvi živi kontakt sa stranim jezikom bio mi je sa grčkim, kada sam kao mali sa svojim roditeljima bio na ljetovanju u Grčkoj. Da, eto upravo to me je strašno inspiriralo - rekao je Mešić za Al Jazeeru.

Jezični genij kaže da samo treba naći način kako savladati gradivo, i ako ste dovoljno uporni, uspjeh je neminovan. Muhamedu je u prosjeku potrebno dvije to tri sedmice za svladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

- Što više jezika govorimo, lakše je učiti ostaje jer su jezici dosta povezani i dobar dio njih imaju sličnosti. Od 360 dana u godini ja više od 200 provodim u avionu. Uvijek putujem na razna predavanja, seminare, obuke... Ali ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite uspjeti i ja to, zaista, jesam. Stoga svima savjetujem da ne žale sebe ako hoće živjeti svoj film i biti svoji. Važno je imati cilj i raditi na ostvarenju istoga, a rezultat dođe sam po sebi - poručio je Mešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.