LIFESTYLE

Amerikancima najviše Nobela, Francuzi najbolji pisci

Avaz.ba

7.10.2017

U sedmici Nobelovih nagrada, ponovo se broje priznanja. Čak 43 posto svih nagrada za fiziku, hemiju i medicinu otišlo je u ruke američkih državljana. Nanizali su ubjedljivo najveći broj nagrada u svim kategorijama, osim u književnosti.


Francuski pisci

Amerikanci imaju čak 353 priznanja, ne računajući ovu godinu. Na drugom mjestu u ukupnom broju Nobelovih priznanja su stanovnici Velike Britanije sa 125, a za njima kaskaju Nijemci, koji su ukupno 105 puta odnijeli Nobela.

Francuzi imaju 61 priznanje. Statistika najprestižnije naučne svjetske nagrade ostaje tokom godina mahom u rukama ovih zemalja. Jedino gdje se druge zemlje češće “ubacuju” jesu nagrade za mir i za književnost.

Hemija, medicina i psihologija, fizika, ekonomija, pa i mir – polja su potpune dominacije Amerikanaca. Ova nacija, barem sudeći prema odlukama Nobelovog žirija, jedino lošije piše od Francuza, Nijemaca i Engleza, jer sve tri države imaju više dobitnika prestižne nagrade od Amerikanaca. Francuski pisci su Nobela donijeli kući 17 puta. 

Statistika najpoznatije svjetske naučne nagrade broji i dvije nacije koje imaju najviše dobitnika po glavi stanovnika. To su upravo dvije skandinavske zemlje, koje su i domaćini Nobela – Norveška i Švedska.

Zemlje u razvoju

Tipičan dobitnik Nobelove nagrade je Amerikanac, muškarac, rođen 21. maja ili 28. februara i ima oko 59 godina.

Čak 31 zemlja je dobila samo jednu nagradu. Mnoge od njih su zemlje u razvoju, poput Bangladeša, Brazila i Kenije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.