LIFESTYLE

Raspjevani političar: Gdje je sve i kome pjevao Ivica Dačić

( Screenshot)

Blic.rs

12.10.2017

Srbijanski političar Ivica Dačića sve češće demonstrira i svoj pjevački talenat i ne libi se da ga pokaže i najmoćnijim svjetskim državnicima.

Dačić je pjevao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i nekadašnjem predsjedniku Francuske Fransou Olandu (François Hollande), albanskom premijeru Ediju Rami, visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton (Catherine Ashton), predsjedniku Turske Redžepu Erdoganu (Recep Tayyip Erdoğan), a brojne političare iz inozemstva iznenadio je i na inauguraciji Aleksandra Vučića.

"Osman-aga" za Erdoana

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Reccep Tayyip Erdogan) u dvodnevoj je posjeti Srbiji, a Aleksandar Vučić njemu i članovima turske delegacije priredio je večeru u Domu garde na Topčideru. Ivica Dačić je u jednom trenutku odlučio da podigne atmosferu, uzme mikrofon i goste počasti pjesmom.

Srpski šef diplomatije za predsjednika Turske pripremio je poseban repertoar, pa je osim dobro poznate "Miljacke", otpjevao i pjesmu "Osman-aga" na turskom jeziku.

Ipak nije izostala ni "Miljacka", a za to izvođenje Dačić je dobio i bakšiš - neki mediji zabilježili su momenat, kada prvom potpredsjedniku i ministru prilazi Muhamed Jusufspahić i daje mu novac.

"O sole mio" za goste na inauguraciji

Ni svečana inauguracija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nije prošla bez Dačićevog pjevanja. Za ovu priliku ministar spoljnih poslova nije izabrao neki domaći hit, već je visokim stranim diplomatama otpjevao "O sole mio" Lučana Pavarotija (Luciano Pavarotti).

Njegovo izvođenje snimao je bivši šef diplomatije Italije i savjetnik predsjednika Srbije Franko Fratini (Franco Frattini), a u muzici je uživao i bivši njemački kancelar Gerhard Šreder (Gerhard Schröder).

Dačić je na svečanom ručku povodom Vučićevog stupanja na funkciju predsjednika za ruske goste otpjevao "Kaljinku".

U dalekoj Kini otpjevao "Tamo daleko" 

Koliko je Dačić postao poznat po muzičkom umijeću, najbolje se vidjelo prilikom njegove posjete Kini u januaru ove godine.

Naime, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova priredilo je iznenađenje Dačiću, pa su u njegovu čast kineski muzičari naučili melodiju i riječi pjesme "Tamo daleko".

Dačić ni u dalekom Pekingu nije mogao da odoli, pa je i on zapjevao sa njima.

Pjevalo se i "Bela ćao", "Kad ja pođoh na Bembašu"...

Ministarska ekskurzija i "Miljacka"

Povodom stogodišnjice Velikog rata, jula 2014. godine, cijela tadašnja vlada Srbije  sa Aleksandrom Vučićem na čelu autobusom je išla u Niš. U povratku, kako bi prekratili put, ministri su se lijepo zabavljali.

Naravno, i tada je predvodnik bio Ivica Dačić, koji je uz pratnju gitare otpjevao "Miljacku".

Pjevalo se i "Ajde, Jano", "Ovo je moja kuća", "Ruže su uvele", po želji Nebojše Stefanovića... pa tako do Beograda.

Pjesma Rami kao rođendanski poklon

Prije godinu dana Dačić je u Parizu, na svečanoj večeri Samita o zapadnom Balkanu, koju je priredio tadašnji francuski predsjednik Fransoa Oland, ispunjavao muzičke želje Ediju Rami, albanskom premijeru. On mu je na uho otpjevao "O sole mio" i "Santa Lučija", a prije nego što je počeo sa pjevanjem, upitao je gdje je orkestar.

Odlukom da zapjeva, bili su iznenađeni i domaćin Oland i Angela Merkel, njemačka kancelarka, koja je također prisustvovala večeri.

"Oprosti mi Katrin"

Kada je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton krajem 2013. godine bila u posjeti Srbiji, domaćini su odlučili da je odvedu u jedan beogradski restoran. Večera je u početku bila manje-više zvanična, a onda je Dačić, tada premijer, odlučio da uzme stvar u svoje ruke i zapjevao joj pjesmu Đoleta Balaševića "Oprosti mi Katrin".

Kako su tada objavili mediji, Ešton se oduševila, a atmosfera opustila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.