LIFESTYLE

Dokaz da su Vikinzi bili pod utjecajem islama: Otkriven arapski vez na kojem je napisano ''Allah''

J. B.

12.10.2017

Istraživanjem djeće pronađene u grobnicama iz 9. i 10. stoljeća, pokazalo je da je na odjevnim predmetima prisutno arapsko pismo, odnosno da na odjeći piše riječ ''Allah''. Ovo otkriće pokazuje postojanje veze između nordijskih plemena i drevnog islama. 


Prisustvo islamskih artefakata na vikinškim lokacijama do sada je opravdavano kao dokaz pljačke i trgovine, ali novi nalazi otkrivaju bliže veze između kultura.

Naučnici vjeruju da najnovija otkrića ukazuju na sličnosti između vikinškog i muslimanskog pogleda na život poslije smrti.


Ovo otkriće objavili su stručnjaci sa Univerziteta Upsala u Švedskoj koji su radili na rekonstrukciji mustre na vikinškim pletenim vrpcama.

Naučnici su ustanovili da su na mustri prikazani kufijski simboli, a ne tradicionalne vikinške šablone kao što se pretpostavljalo.

Anika Larson (Annika Larsson), istraživačica tekstilne arheologije na Odsjeku za arheologiju i drevnu historiju na Univerzitetu u Upsali, rekla je da je nevjerovatna činjenica da su i kajševi i odjeća napravljeni zapadno od muslimanske zemlje, te da su zbog toga vjerovali da su istočnjački predmeti u vikinškim grobnicama mogli biti samo rezultat pljačkanja.


- Pretpostavljamo da su vikinški običaji bili oblikovani islamskom idejom o životu nakon smrti - rekla je.

- Materijali koji su korišteni za odjeću mrtvaca su raskošni i skupi, a u svetoj knjizi Kur'anu piše da će mrtvi će stanovnici raja nositi odjeću od svile. Ovo, zajedno sa natpisima, može objasniti široko rasprostranjenu pojavu svile u starim grobnicama Vikinga - kazala je.


Ovo nije prvi put da je otkrivena veza islama i Vikinga.

Prsten, napravljen prije više od 1.000 godina, potvrdio je vezu između Vikinga i drevnog muslimanskog svijeta. Otkriven je u Švedskoj 2015. godine, a na njemu je ugravirana riječ "Allah" na arapskom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.