LIFESTYLE

Slika djevojke koja u ruci "drži mobitel" iz 1860. godine podsjetila na stari nerazjašnjeni misterij

Avaz.ba

14.11.2017

Vidite li i vi na slici djevojku koja tipka po mobitelu dok prilazi zaljubljenom mladiću u nekom seoskom kraju? Da, to bi bio prvi zaključak svjedoka prilika u 21. stoljeću, međutim ako vam napomenemo da je slika nastala davne 1860. godine, odmah postaje jasno da s tom konkluzijom nešto nije u redu.

Bečki majstor Ferdinand Georg Valdmiler (Waldmüller) rođen 1793. godine mobitele definitivno nije mogao poznavati, pa je tako i nastala zagonetka što tačno slika "Die Erwartete" prikazuje.

Odgovor? Valdmiler je naslikao djevojku koja u rukama drži pjesmaricu, pa nehotice izazvao anakronizam jer njegov rad u očima današnjeg promatrača prikazuje svaku drugu damu koju srećemo na ulici.

Naprosto, tehnologija je modernom čovjeku promijenila kontekst slike, pa upravo u tom smjeru treba tražiti i odgovori na još uvijek nerazjašnjeni misterij filma "The Circus" iz 1928. godine kultnog Čarlija Čaplina (Charlie Chaplin).

Naime, jedan je kadar iz te komedije još prije nekoliko godina izazvao sveopću pomutnju, čak i nagađanja o putovanju kroz vrijeme, pa pokušajte i vi u nastavku dokučiti što to gospođa u spornom kadru drži u ruci, odnosno s kime razgovara.

Do danas je postavljeno more različitih teorija, s time da se ova o putovanju kroz vrijeme ipak čini najmanje izvjesnom. Ili možda griješimo? 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.