LIFESTYLE

Da li je veće bolje: Osam činjenica o grudima koje niste znali

( Arhiv)

Avaz.ba

17.11.2017

Da li ste se ikada zapitali kako je nastao brvi grudnjak, šta se s grudima dešava nakon trudnoće i da li je njihova veličina bitna? Ako jeste, nastavite da čitate i saznajte odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja...


1. Šta se nalazi unutra?

Grudi se sastoje od između 15 i 20 malih režnjeva ispunjenih alveolama u kojima se proizvodi mlijeko. Ovi režnjevi su međusobno povezani kanalima koji odvode mlijeko do bradavice. Masne naslage, ligamenti i vezivna tkiva drže ovu mašineriju za proizvodnju mlijeka na mjestu.

2. Prvi grudnjak

Žene su vijekovim obavijale grudi trakama tkanine ili isticale dekolte korsetima, u zavisnosti od mode, ali preteče savremenih grudnjaka počelu su da se pojavljuju krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Amerikanka Meri Felps-Džejkob (Mary Phelps Jacob) je 1914. patentirala brvi grudnjak, koji se sastojao od dvije maramice zašivene zajedno i trakica za bebe umjesto bretela. Prvi push-up pojavio se u prodaji 1948. Prosječna savremena žena danas ima devet grudnjaka.

3. Grudi u umjetnosti

Svi smo vidjeli statue golih ženskih tijela i stare uljane slike dama koje ne nose baš mnogo odjeće. Ovo je drevna tradicija, koja potiče još iz doba paleolitske pećinske umjetnosti. Crteži stari preko 35.000 godina prikazuju obnažene žene s ogromnim bokovima i grudima.

4. Veličina je važna

Naučnici su otkrili da postoji sedam genetičkih markera koji su odgovorni za veličinu grudi. Studija objavljena 2012. također navodi da se dva od tih markera dovode u vezu s rakom dojke, ali istraživači naglašavaju da to ne znači da je veličina grudi povezana s rizikom od raka dojke.

5. Opuštene grudi

Šta se dešava s grudima uvećanim zbog mlijeka nakon prestanka dojenja? Ispostavilo se da sama trudnoća mnogo više utiče na grudi nego dojenje. Dok grudi trudnica sve više rastu i postaju teže, ligamenti i koža grudi se rastežu. Kada se grudi smanje nakon porođaja, postoji vjerovatnoća da se koža neće vratiti u prvobitno stanje.

Postoje određeni faktori koji loše utiču na čvrstinu grudi. Na primjer, što je žena starija i što je više djece rodila, to je veća vjerovatnoća da će joj se grudi nakon trudnoće opustiti. Pušenje također može loše da utiče na čvrstinu grudi jer nikotin razbija proteine koje koži (i grudima) daju mladalačku elastičnost.

6. Grudvice u grudima

Grudvice u grudima su uobičajene i mogu imati više različitih uzroka. Postoji više vrsta benignih grudvica koje nastaju zbog promena u nivoima hormona tokom određenih perioda života žene, kao što je, na primjer, za vrijeme menstrualnog ciklusa. Iako većina grudvica nije kancerogena, sve promjene na grudima trebalo bi što prije prijaviti ljekaru.

7. Rezervne grudi

U danima kada nisu postojale bebi formule, djeca žena koje nisu mogle da doje mogla su da umru od gladi. Na svu sreću, i tada je postojalo rješenje: postojale su žene koje su za novčanu nadoknadu dojile tuđu djecu, što je bilo veoma uobičajeno u Evropi u 19. stoljeću. Iako je za današnje vrijeme neuobičajena, ova praksa i dalje postoji.

8. Da li je veće bolje?

Ako niste zadovoljne veličinom svojih grudi, znajte da niste usamljene – uvećanje grudi je ubjedljivo najpopularnija plastična operacija na svijetu. Postoje dva osnovna tipa implanata: silikonski i salinski. Iako uvećanje grudi može pozitivno utjecati na samopouzdanje pojedinih žena, postoje brojni zdravstveni rizici, uključujući lošu reakciju na anesteziju i moguće infekcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.