LIFESTYLE

Međuzvjezdani objekt koji je projurio pored Zemlje nalik je brodu iz Odiseje 2001.

Avaz.ba

21.11.2017

Neobičan veliki objekt, koji je nedavno zabilježen kao prvo tijelo iz nekog drugog zvjezdanog sistema koje je prošlo kroz naš, ovih je dana postao još neobičniji – naime, pokazalo se da ima nevjerovatno izdužen, složen oblik, koji podsjeća na cigaru ili na brod iz kultnog SF filma Odiseja 2001.

Objekt nazvan 1I/2017 U1, odnosno Oumuamua (što na havajskom znači ''glasnik iz daleka''), dug je oko 400 metara, s tim da mu je dužina oko 10 puta veća od širine. Promatranja  velikim teleskopom Evropske svemirske promatračnice (ESO) kao i teleskopima drugih opservatorija širom svijeta, pokazala su da je putovao milionima godina prije nego što je došao u Sunčev sistem. Tamne je, crvenkaste boje, a čini se da ima velike udjele kamena ili metala.

Prije nego što mu je Međunarodna astronomska unija dala ime Oumuamua, neki su astronomi predlagali da se nazove Rama u čast vanzemaljskog svemirskog broda iz romana Artura Clarka ''Randevu s Ramom''.

Asteroid Oumuamua prvi je otkrio teleskop Pan-STARRS 1 na Mauiju, na Havajima 19. oktobra. U početku je izgledao kao još jedan od kometa, odnosno asteroida kakvih u Sunčevom sistemu ima na hiljade. Međutim, kada su stručnjaci nekoliko dana kasnije uspjeli precizno izračunati njegovu putanju, pokazalo se da je ona hiperbolična, odnosno da nije eliptična kakve su putanje svih tijela koja potječu iz Sunčevog sistema. Naime, svako tijelo koje se kreće unutar Sunčevog sistema u njemu zatvara svoju putanju pa ona mora biti ili kružnica ili elipsa. Činjenica da nije niti jedno od toga, već hiperbola, bila je jasan pokazatelj da je Oumuamua došao iz međuzvjezdanog prostora, odnosno iz nekog drugog zvjezdanog sistema.

Budući da se kroz Sunčev sistem kretao velikom brzinom, astronomi su imali vrlo malo vremena za istraživanje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.