LIFESTYLE

Nakon 100 godina otkrivena lokacija blaga vrijednog 30 miliona eura

( Wikipedia)

Avaz.ba

28.11.2017

Rudbina Romanovih, tužan i tragičan kraj ruske vladajuće dinastije u noći sa 16. na 17. juli 1918., ubistva cara Nikolaja i carice Aleksandre te petero njihove djece, Olge, Tatjane, Marije, Anastazije i Alekseja, priča je koja nadilazi vrijeme. 

Snimljeni su brojni filmovi i dokumentarci, objavljene su brojne priče i DNK analize, ali Romanovi su i dalje najntrigantnija priča u Rusiji. Pogotovo za lovce na blago, jer iza Romanovih je ostalo golemo bogatstvo. 

Godinama su se prenosile priče o sanducima zlata, koji su u gluho doba noći ukrcavani na vlakove i negdje zakopavani. Potraga za ''najvećim blagom na svijetu'' traje gotovo 100 godina. 

Počela je istog trenutka kad je streljački vod zapucao u podrumu kuće Ipatiev u Ekaterinburgu. Te kuće više nema, a na tom mjestu izgrađena je crkva Svih svetih.

Ovih dana objavljeni su dokumenti iz arhiva KGB-a, koji daju dosad najprecizniju moguću lokaciju zakopanog blaga Romanovih. Ne cijelog, ali riječ je o zlatu vrijednog 30 miliona eura.

Dovoljno je to razloga da se lovci aktiviraju i krenu u novu potragu. U dokumentima piše da je zlato zakopano uz transsibirsku prugu 3544 kilometra istočno od Moskve. Niko na tom mjestu neće naći oznaku ''x'', ali ako neko ima vremena, strpljenja i nešto novca, avantura bi mu se mogla isplatiti.  

Nema sumnje i da su KGB-ovi agenti tokom sovjetske vlasti krenuli za tim tragom, no nema informacija jesu li bili uspješni. Dokumenti otkrivaju priču Karla Puroka, koji je priznao da je s prijateljem blago zakopao na dubinu od 2,5 metara nekih 4,5 kilometara od grada Tajge u zapadnom Sibiru.

- Vagoni su bili nakrcani zlatom, a spašavali smo ga od Crvene armije u oktobru 1919. - izjavio je Purok.

To je tek dio blaga Romanovih, krune i tijare koje su pripadale ubijenim kćerima cara Nikolaja također još uvijek nisu pronađene. Kao i dijamanti i drugo drago kamenje nepoznate vrijednosti.

Traga se i za blagom koje ja car lično predao stanovnicima Omska i Tobolska. U tim sanducima nalaze se i sablje ukrašene dijamantima, koje su pripadale Nikolaju i kraljeviću Alekseju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.