LIFESTYLE

Fizičar ima novu teoriju koja ruši sve što znamo o univerzumu

( Ilustracija)

Avaz.ba

3.12.2017

Fizičar sa Univerziteta Kampinas u Sao Paolu ima svoju teoriju o crnim rupama koja ukazuje na to da Veliki prasak nije zaslužan za početak univerzuma.

Žulijano Sezar Silva Neveš odbija ideju da je univerzum nastao na način na koji se vjeruje. Veliki prasak predstavlja naučnu teoriju o porijeklu univerzuma kao o širenju prostora i materije, koji je u početku bio beskonačno mali prostor beskonačno velikog pritiska i toplote u nekom konačnom vremenu u prošlosti.

Neves umjesto toga predlaže teoriju ''Velikog odskoka'', koju je objavio u časopisu ''General Relativity and Gravitation'', razmatrajući kako crne rupe ''funkcioniraju''.

Singularnost i ''Veliki odskok''

Singularnost se često koristi kako bi se opisao centar crne rupe. Ne postoji mogućnost da danas postoji, ali ideja da je nekada postojala objašnjava i postojanje beskrajno guste tačke i njenu ekspoliziju zbog čega je univerzum postao neizostavan dio metodologije koja se koristila za mjerenje širenja univerzuma tokom vremena.

Neveš tvrdi da univerzum nije počeo singularnošću koja je prethodila ''Velikom prasku''. U univerzumu postoje dvije vrste singularnosti, tvrdi. Jedna je navodno kosmološka singularnost, dok se druga tiče crnih rupa.

On dodaje da nemaju sve crne rupe singularnost, ali i da eliminisanje kosmološke singularnosti vraća univerzum u teorijsku fazu kosmologije.

Neveš ističe da ako singularnost nije postojala na samom početku, znači da je ''veliki odskok'' pouzdanija teorija, što znači da univerzum nije nastao iz jedne tačke, pa eksplodirao, već da se beskonačno širi i skuplja, kao da pulsira.

- Nepostojanje singularnosti na samom početku svemira stvara mogućnost da bi ostaci prethodne faze (kontrakcije ili odskakanja) mogli da se odupru promjenama i možda još uvijek postoje oko nas u univerzumu - ističe on.

Što znači da bi u univerzumu mogli da postoje ostaci iz faze prije nastanka univerzuma.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.