LIFESTYLE

Sanela Prašović-Gadžo: Nikome ne bih odšutjela uvredu

Prašović-Gadžo: Porodica i prijatelji su uvijek uz mene

Avaz.ba

14.12.2017

Mnogi su ostali zatečeni komentarima koje je na račun dugogodišnjih novinarki Sanele Prašović-Gadžo i Arijane Saračević-Helać, nakon emisije “Interview20”, na svom profilu na Facebooku iznio zaposlenik Predsjedništva BiH Dženan Selimbegović. Mizogini i seksistički komentari, kao i uvrede, nisu endemski sindrom ni moderna pojava ni kod nas ni u svijetu.  



Borba građanina

No, i dalje je nejasno zašto muškarci na ovakav način vrijeđaju žene i zašto se o tome šuti. Urednica i voditeljica emisije “Interview20” Sanela Prašović-Gadžo govori o podršci koju je proteklih dana dobila od svoje porodice i najbližih prijatelja, dokumentarcu u kojem je prikazala kako izgleda borba građanina s vlašću, odgoju svojih kćerki, ali otkriva i kakvu godinu ostavlja iza sebe.   

- Muškarci uglavnom vrijeđaju žene kada osjećaju neku inferiornost. No, kada uvrede stignu od osobe koja nas ne poznaje, nikad nas u životu nije srela, ne zna kakve smo osobe, onda je posve jasno da je tu, zapravo, riječ o nečemu drugom.

Nakon sedam dana od trenutka kada sam reagirala prema Predsjedništvu BiH zbog uvreda te bahatog i šovinističkog ponašanja Dženana Selimbegovića te nakon što je on aplauze i potporu za takvo primitivno ponašanje dobio od svojih stranačkih kolega, ministra Edina Ramića naprimjer, slika postaje sve jasnija. To je politika koja, zapravo, nastoji frustraciju svoje nemoći istresti putem društvenih mreža na, evo, ovaj način. Dakle, ovdje je riječ o borbi urbanog protiv primitivnog – govori Sanela.

Ističe da nije dvojila treba li da na neki način odgovori na uvredu objavljenu na Facebooku od osobe koju ne poznaje. Nije željela da personalno odgovara nego institucionalno prema Predsjedništvu BiH.

Smijeh i suze

- Ta osoba, koja se skandalozno i neprimjereno, šovinistički i primitivno ponaša, je državni službenik. Dakle, ja sam odmah znala da ću reagirati, jer nikada nikome ne bih odšutjela uvredu. Svaka žena ima mogućnost da odreaguje na svoj način, ali da budemo posve iskreni, za to su potrebne jaka volja i podrška porodice.

Moja porodica i moji prijatelji uvijek su uz mene. I kada se smijemo i kada suze idu. I kada me nazivaju groznim imenima i primam od spin majstora određenih političkih i obavještajnih centara uvrede i kada sam zvijezda dana zbog, naprimjer, intervjua s Tomislavom Nikolićem, koji se izvinjava meni, Bosanki, zbog zločina koji su pripadnici njegovog naroda počinili nad Bošnjacima. Izuzetno je važna ta podrška i svaka žena to mora imati prvo u svom domu, a onda i u prijateljima koji su joj važni – ističe Sanela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.