LIFESTYLE

Starije od piramida: Otkriveno selo u Kanadi iz ledenog doba

( Screenshot)

Avaz.ba

16.12.2017

Na udaljenom ostrvu Triket u Britanskoj Kolumbiji arheolozi su pronašli ostatke prahistorijskog naselja čija se starost procenjuje na 14.000 godina.

Naučnici su pronašli alat koji je korišten za paljenje vatre, udice za ribolov i koplja za lov, na osnovu čega je zaključeno da je riječ o najstarijem naselju do sada pronađenom u Sjevernoj Americi.  


- Ovakvo otkriće mijenja našu spoznaju o prvom naseljavanju kontinenta ljudima - izjavila je za CTV Ališa Govro, doktorica antropologije na Univerzitetu Viktorija, koja je učestvovala u istraživanju ovog nalazišta.  


Koliko je naselje staro najbolje ilustrira činjenica da je Zemlja tada još bila u ledenom dobu. Postojanje ovakvog naselja pokazuje i kakvi su uslovi vladali u tom dijelu svijeta, jer obala ostrva nije bila stalno zamrznuta.  


- Plemenske starješine drevnog kanadskog naroda Heiltsuk vjekovima su prenosile priče o pradavnim stanovnicima ove obale. Fascinirajuće je da su one toliko dugo opstale, i da su sada potvrđene od strane arheologa - rekao je Vilijam Hausti, jedan od pripadnika plemena Heiltsuk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.