LIFESTYLE

Jutro poslije “lude noći”: Kako se izboriti s mamurlukom?

Avaz.ba

31.12.2017

Večeras ispraćamo staru godinu, a bilo da slavite u krugu porodice, na gradskim trgovima, u restoranima ili klubovima, najvjerovatnije ćete dolazak Nove zaliti ponekom “čašicom”. Ali šta kad pretjerate?

Posljedice pretjeranog konzumiranja alkohola zasigurno ćete osjetiti sutradan.

Predlažemo vam nekoliko načina kako da se riješite mamurluka nakon burne novogodišnje noći.

Hrana

U borbi protiv mamurluka osnovnu ulogu igra hrana, pa vam je tako potrebno nešto što će vam dati energiju. Zato se preporučuju žitarice u bilo kojem obliku, a također su preporučljivi krompir, koji će pokrenuti rad jetre, kao i meso koje će organizmu obezbijediti proteine. Izbjegavajte začinjenu i ljutu hranu, ona će vam samo pojačati mučninu.

Najbolji “narodni lijek” je naravno rasol. Ovaj napitak osvježava, ima dosta C vitamina, ali se ne smije pretjerivati, dovoljno je uzeti čašu-dvije.

Tečnost

Postoji stara izreka “ko večera alkohol, doručkuje vodu”. Alkohol je najveći krivac dehidracije koja iscrpljuje vaše tijelo, a to ćete najbolje nadoknaditi unošenjem što više vode u organizam.

Ako spadate u grupu onih koji s teškoćom piju “čistu” vodu, a posebno na prazan želudac, u čašu ubacite tabletu šumećeg multivitamina ili iscijedite pola imuna (bez šećera). Također, možete popiti i čašu cijeđenog voćnog soka ili soka od paradajza.

Svjež zrak

Svjež zrak je također dobro rješenje za mamurluk, pa vam stručnjaci preporučuju šetnju. Također, on će vam svakako razbistriti misli, a šetnja će pokrenuti i vaše mišiće, što je za oporavak vašeg tijela vrlo bitno.

Šta izbjegavati?

Ako ste jutro nakon burne noći mislili da započnete na uobičajen način – šaljicom kafe, u nadi da će vam razbistriti glavu i odagnati mučninu, stručnjaci savjetuju da izbjegnete ovaj ritual. Kofein dodatno dehidrira vaše tijelo. Gazirana pića također nisu rješenje jer sadrže dosta šećera, pa će vas samo dodatno uspavati.

Osim pravilne ishrane i unosa tečnosti, naravno, najbolje je da dan započnete “u kadi”. Tuširajte se naizmjenično hladnom i toplom vodom koja će vam ubrzati cirkulaciju i učiniti da krv prostruji kroz vaše tijelo, a samim tim vas i razbuditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.