LIFESTYLE

Znate li kako je nastala izreka ''pljunuti otac''?

( Ilustracija)

Avaz.ba

11.1.2018

Kada želimo da dočaramo nekome kako dijete liči na oca (ili majku) često izgovorimo ''pljunuti je otac'' (ili majka).

Ovaj izraz karakterističan je za više jezika, a postoji i nekoliko teorija o njegovom nastanku.

Vjeruje se da engleski izraz istog značenja spitting image (eng. to spit – pljunuti) zapravo potiče od fraze ''splitting image'' (eng. to split – razdvojiti – kao podijeljena slika, slika u ogledalu), međutim, slični izrazi postoje i u francuskom, npr. C’est le portrait craché de son père (On je pljunuta slika svog oca) ili u norveškom som snytt ut av nesen paa (kao izduvan iz nosa).

Moguće je da porijeklo ovog izraza treba tražiti u mitologiji, pa neko podsjeća na roditelja kao da je bukvalno ispljunut iz njegovih usta, ili ispljunut iz njegovog tijela (kao što je npr. egipatski bog Atum stvorio bogove Šua – boga vazduha i Tefnut – boginju vlage i kiše, tako što ih je ispljunuo).

Stari narodi su vidjeli čvrstu vezu između svojih tijela i svijeta koji ih okružuje. Tako je u nordijskoj mitologiji biće po imenu Kvazir stvoreno od pljuvačke bogova. A nije ništa neobično ni pljunuti u šaku prije nego što se rukovanjem označi početak nekog dobrog posla – sve je to posljedica vjerovanja u magijsku moć pljuvačke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.