LIFESTYLE

Zanimljiva činjenica: Zbog ovoga je sto za bilijar većinom zelene boje

( Ilustracija)

Avaz.ba

11.1.2018

Stolovi za bilijar najčešće su zelene boje, a za ovo ima zanimljiv razlog.

Naime, igra koja je bila veoma slična današnjem bilijaru, odnosno današnjem kriketu, igrala se na travi. Igrala se nekom vrstom štapa, ali je imala nekoliko varijacija. U svakom slučaju cilj igre bio je da se lopta vodi štapom i da se ispoštuju sva pravila.

U nekim varijacijama ove igre cilj je bio da se obore mete u obliku kupe ili da se lopta provuče kroz niz lukova i klinova.

Ova igra se igrala tokom 14. vijeka, a najčešće su je igrali plemići i kraljevske porodice. Upravo je zbog njih ova igra premještena u zatvoren prostor, kako bi se igrači zaštitili od različitih vremenskih nepogoda, ali i radoznalih pogleda mještana.

Prema prvim historijskim činjenicama i podacima, koji nisu najjasniji i najpouzdaniji, ali ne postoji način da se utvrdi tačnost, Francuzi su prvi ovu igru premjestili sa trave – na sto.

Historijski spisi pokazuju da je prvi bilijarski sto napravljen 1470. godine i to za kralja Luja XI. Ono što se vremenom mijenjalo u odnosu na prvobitni izgled stola jesu gumeni branici i rupe, koje su naknadno dodavane.

A zelena podloga po kojoj se igra bilijar predstavlja sjećanje na izvornu igru, koja je preteča bilijara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.