LIFESTYLE

Tinejdžer tužio majku jer je bez pristanka objavila njegovu sliku na Facebooku

Avaz.ba

13.1.2018

Jednoj majci iz Italije uručen je sudski poziv, nakon što je tužio ni više ni manje nego – šesnaestogodišnji sin.  On je, naime, bio ogorčen zbog svojih fotografija koje je njegova majka bez njegova znanja i pristanka objavljivala na Facebooku.

Građanski sud u Rimu, tačnije odjel za porodično pravo majci je presudom zabranio objavljivanje fotografija sina u budućnosti, a ako to prekrši, prijeti joj kazna od 10.000 eura.

Valja napomenuti i to da su roditelji ovog tinejdžera u procesu razvoda braka, pa ne treba isključiti činjenicu da je i to dijelom utjecalo na odluku da podigne tužbu protiv majke, piše Daily Mail.

Isto tako, majka po presudi mora obrisati sve dječakove fotografije sa svog Facebook profila koje je do sada objavljivala, kao i snimke i sve druge objave koje imaju veze s njim.  Odvjetnik Đuzepe Kroari (Giuseppe Croari) izjavio je za Euronews da je majka prekršila uvjete i odredbe Facebooka objavljivanjem slika sina i nesumnjivo povrijedila odredbe o autorskim i srodnim pravima. 

Odluka Rimskog suda upućivala je na italijanski zakon, koji kaže da subjekt fotografije posjeduje svoje autorsko pravo i sam odlučuje ko, kada, gdje i na koji način je može objaviti javno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.