LIFESTYLE

Odlučio da oprosti ubici njegove porodice, poslije saznao da mu je to sin

Avaz.ba

4.2.2018

Za Kenta Vitakera (Whitaker) decembar 2003. godine bio je mjesec u kojem mu se život srušio. Postao je udovac, jednog sina je izgubio a drugi se oporavljao od prostrjelne rane. Dok je ranjen ležao u bolnici miješali su se u njemu bijes i vjera prema nepoznatoj osobi koja mu je uzela najdraže. 

- Sve što sam osjećao prema toj osobi bila je duboka mržnja. Samo sam razmišljao kako da mu nanesem bol – ispričao je Vitaker za "Vašington post".

Nije mogao ni naslutiti da je nepoznati ubica upravo njegov drugi ranjeni sin, Tomas Bart Vitaker (Thomas).

Pozvao ih na večeru pa ih ubio

Ubica je 2007. godine osuđen na smrt zbog ubistva Vitakerove žene i svoje majke Triše (Trisha) i mlađeg brata Kevina, a tijekom istrage je utvrđeno da ih je Bart pozvao na večeru da bi proslavili njegovu diplomu, iako je utvrđeno da nikada nije ni bio upisan na koledž. Čak je i plan bio da sam sebe rani u ruku kako niko ne bi posumnjao u njega. 

Glavni dokaz protiv Barta bilo je priznanje njegovog bivšeg cimera da su zajedno planirali da ubiju Vitakere. 

Vitakerovi su zatražili od Odbora za pomilovanja i uslovna oslobađanja u Teksasu da preinači smrtnu kaznu u doživotnu robiju. Kent Vitaker vjeruje da bi smrtna presuda Bartu bila pogrešna, jer niko, pa čak ni porodica njegove ubijene supruge Triše, nije tražio da Bart bude pogubljen.

Bart Vitaker, koji danas ima 38 godina, uzoran je zatvorenik, navedeno je u žalbi na presudu. Završio je osnovne studije engleske književnosti putem mejla, a uskoro će položiti i master, a pogubljen bi trebao biti 22. februara. 

- Njegova teza je poslana. Vjerovatno neće biti odobrena do 22. februara, što znači da će se to desiti posthumno - kaže otac Vitaker, koji još čeka odgovor komisije o odluci.





Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.