LIFESTYLE

''Oakwood Tower'' imat će 80 spratova i 1.000 stanova

Nacrti prikazuju dva spojena tornja sa zakošenim uglovima i vidljivim učvršćivanjima

Avaz.ba

6.2.2018

Prvi drveni neboder „Oakwood Tower“, koji bi trebao biti izgrađen u Londonu, bit će visok 300 metara i predstavljat će dodatak stambenom naselju Barbikan, a, ako bude izgrađen, postat će druga najviša zgrada u ovom gradu, odmah poslije „The Shard“, te najviša kula od drveta na svijetu.

Konceptualni plan

Neboder će, zajedno sa srednje visokim terasama, osigurati više od 1.000 novih stanova i oko 304.800 kvadratnih metara stambenog prostora. Prateći trend solitera uramljenih drvetom, 80 spratova visok „Oakwood Tower“ će, također, posjedovati drveni ram.

Konceptualne planove za izgradnju ovog drvenog nebodera predstavili su istraživači s Univerziteta Kembridž, radeći zajedno s firmama „PLP Architecture“ i „Smith and Wallwork“. Nacrti prikazuju dva spojena tornja sa zakošenim uglovima i vidljivim učvršćivanjima iznad betonskih blokova naselja Barbikan i njegovog umjetničkog centra.

Održiva zamjena

- Korištenje drveta kao strukturnog materijala u izgradnji visokih konstrukcija je polje koje budi interesiranja svojim raznovrsnim prednostima, od kojih je najočiglednija ta što dolazi iz obnovljivih izvora, za razliku od prevladavajućih metoda koje koriste beton i čelik - rečeno je s Univerziteta Kembridž.

Drvo se, dodali su, pokazalo kao veoma laka i održiva zamjena za tradicionalne građevinske materijale, ali, također, može pomoći ubrzanju vremena potrebnog za izgradnju i smanjiti emisije ugljendioksida.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.