LIFESTYLE

Titova oaza u kojoj je odsjedala i Elizabet Tejlor

Nekada elitno ljetovalište potpuno uništeno

Avaz.ba

21.2.2018

Vojno ljetovalište Kupari kod Dubrovnika imalo je sav luksuz kakav su nudili najelitniji svjetski hoteli. Kupari su nekada bili jugoslavenski Havaji u koje se moglo doći samo ako je neko u porodici bio visokopozicionirano vojno lice. Prvi su ovu predivnu uvalu otkrili Česi, koji su tu izgradili hotel nakon Prvog svjetskog rata.

 Luksuzni hoteli

Hotel „Grand“ je davne 1924. godine imao električnu rasvjetu, kuglanu, tenisko i nogometno igralište, poštu, apoteku i ambulantu. Hoteli su bili nacionalizirani nakon Drugog svjetskog rata, no Josip Broz Tito ih je vratio Česima koju godinu nakon završetka rata. Ipak, nisu dugo poslovali. Česima se Kupari zauvijek oduzeti 1947. godine.


Puni sjaj Kupari su doživjeli u vrijeme bivše države Jugoslavije. JNA je u uređenje ljetovališta, prema nekim podacima, uložila tadašnjih milion dolara. Najprije je izgrađen hotel „Gorčina“ pa „Gorčina 2“. Tu je i elegantni hotel „Pelegrin“, kojeg je projektirao slavni sarajevski arhitekta David Finci. Hotel je otvoren 1963. godine i bio je pravo arhitektonsko remek-djelo svog doba.

 Uvaženi gosti

Budući da je bilo vojno odmaralište, stranci su bili rijetkost, osim ako nisu bili vrlo uvaženi gosti. U Kuparima su odsjedale filmske zvijezde Jul Briner (Yul Brynner), Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) i njen suprug Ričard Barton (Richard Burton). Planetarno slavni par tada je dobio najraskošniji smještaj. Tito je u Kuparima imao svoju luksuznu vilu u kojoj je često boravio.

Vila je smještena u najljepšem dijelu kompleksa, odakle se pogled pružao ka otvorenom moru i Cavtatu. Titova vila prostirala se na 1.150 kvadratnih metara. Na prvom spratu su bili predsjednički apartman, tri sobe i toalet, dok su u prizemlju bili trpezarija i kuhinja. Apartman je bio najbolje uređen, s kupatilom u kojem je bila kada iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Cijeli luksuzni kompleks u potpunosti je uništen za vrijeme rata i nikada nije obnovljen.

Poznati pjevači

U Kuparima su često odsjedali, ali i nastupali, svi poznati pjevači i bendovi iz doba Jugoslavije. Svake godine tamo je, naprimjer, nastupala i Beba Selimović, tada najpoznatija interpretatorica sevdalinki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.