LIFESTYLE

Zaboravljena slika Salvadora Dalija

Citymagazine.rs

9.3.2018

Za život i stvaralaštvo španskog umjetnika se nikako ne može reći da su bili dosadni, a njegova djela i danas predstavljaju inspiraciju brojnim umjetnicima širom svijeta.

Salvador Dali bio je katalonski i španski nadrealistički umjetnik, jedan od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom. Često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma.

Njegova umjetnička djela pokazala su da je on jedan od najkreativnijih slikara svog vremena. Dalijeva česta tematika su bili svijet, narod, pijanstva, groznice i religije. Ovaj slavni slikar je čitavog života vjerovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija djela nemaju nikakvu vrijednost.



Međutim, danas, njegovo stvaralaštvo izaziva divljenje širom svijeta. S obzirom na to, da su njegova djela od neprocjenjivog značaja, to je potvrdio Nikolas Dešarnes, stručnjak za Dalijevo stvaralaštvo, kada je pronašao davno izgubljenu sliku španskog umjetnika. Tokom proučavanja slike, on je potvrdio da se radi o autentičnoj slici koju je Dali naslikao, a nakon što je proveo brojna istraživanja koja uključuju infracrveno svjetlo, i verifikaciju potpisa, bio je u potpunosti siguran da se radi o Dalijevom djelu. Ono što je trebalo izbaciti kao sumnju jeste da je slika, možda, krivotvorena.

Autentičnost je potvrdila činjenica da je slika potpisana s "Gala Salvador Dali" i čini se kako je i ova slika jedna od brojnih koje su posvećene njegovoj obožavanoj supruzi Gali. Otkrivena slika prikazuje spoljašnost kuće koju su Salvador i Gala posjedovali u Portu Lligatu od 1932. – 1982. Inače, ta kuća je sada muzej, koji je otvoren za javnost. Slika će od sada biti izložena u galeriji ''Heather James Fine Art Gallery'' u Njujorku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.