LIFESTYLE

Od sjaja do očaja: Dobitnici milionskih lutrija, ostali bez ičega

Ilustracija

B92

10.3.2018

Dobitak na lutriji ne rješava sve probleme. Nekim dobitnicima osvojeni novac uništio je život.

Jedan od njih je bio Vilijam Post (William). Na lutriji u Pensilvaniji 1988. godine osvojio je 16.2 miliona dolara. Njegova bivša djevojka podnijela je tužbu protiv njega u namjeri da dobije dio novca. Njegov brat je unajmio plaćenog ubicu da likvidira njega i njegovu šestu ženu.

Svega godinu kasnije, Post je dugovao milion dolara, izgubivši sav novac na loše investicije. Nakon toga je živio povučenim životom sa svega 459 dolara mjesečnih prihoda. Preminuo je 2006. godine.

Vili Hart (Willy) je imao nešto više sreće osvojivši 1989. godine 3.1 milion dolara na mičigenskoj lutriji. Dvije godine kasnije razveo se, izgubio starateljstvo nad djecom 1991. godine, bio je čak optužen za pokušaj ubistva, ali je postao i zavisnik od kokaina. Cijelo svoje bogatstvo potrošio je na drogu.

Denis Rosi (Denise Rossi) 1996. osvojila je 1.3 miliona dolara. Samo jedanaest dana kasnije razvela se bez ikakvog objašnjenja. Dvije godine kasnije njen bivši suprug saznao je za novac. Tužio ju je jer u njihov razvod i podjelu bogatstva nije bio uključen novac od lutrije. Sudija mu je dodijelio svih 1.3 miliona dolara.

Endrju Vitaker (Andrew) osvojio je 315 miliona dolara na Paverbolu 2012. godine, nakon odbijanja taksi dobitak je iznosio 114 miliona dolara. Oko 545.000 dolara u kešu ukradeno je iz njegovih kola. Njegovo bogatstvo nestalo je za četiri godine. Pojedina istraživanja su pokazala da čak 70 posto dobitnika lutrija bankrotira za nekoliko godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.