AFERE

U bolnici joj rekli da je beba mrtva, Ana data drugoj ženi

Čumić: Skupila snage i tražila dijete

Avaz.ba

20.3.2018

Milijana Čumić (63) iz Beograda, jedna od mnogih žrtava afere “Krađa beba”, poslije 25 godina lične istrage i prateći bolničku dokumentaciju, pronašla je kćerku Anu, za koju su joj rekli da je rođena mrtva. Njena kćerka završila je, kako Milijana tvrdi, kod žene koja se porodila istog dana kad i ona u istom porodilištu Gradske bolnice.

Dvije porodilje

- Babica koja me je 21. decembra 1978. porodila, saopćila mi je da sam rodila mrtvu djevojčicu. To sam prihvatila vrlo teško. Ali, istog dana u drugoj smjeni došla je druga babica, koja mi je donijela bebu na podoj, a ja sam joj plačući rekla da je moja beba umrla. Zapravo mi je ona otvorila oči. Nakon pretrage bolničke dokumentacije, saznala sam da su se tog istog dana porodile još dvije žene. Nas tri rodile smo dvije djevojčice i jedno defektno dijete, koje je umrlo - govori Milijana.

Dodaje da je, nakon 25 godina borbe, otkrila da je njeno dijete kod jedne od te dvije porodilje. Skupila je snagu i otišla da je upozna. Anu je pronašla u selu Orašac kod Obrenovca, u kući te žene koja se porodila kad i ona.

Krivična prijava

- Objasnila sam toj ženi da sumnjam i zatražila joj da mi pomogne ako se nečega sjeti, a ona je sve vrijeme crvenjela. Odmah mi je sve bilo jasno. Kad sam vidjela Anu tog dana, prošla me je jeza od glave do pete, znala sam da je ona moja - prisjeća se Milijana i dodaje da je, nakon nekog vremena, sve ispričala Ani i suočila je s istinom te kako su se nekoliko puta čule i vidjele, ali ona ne želi uraditi DNK analizu.

Milijana kaže kako Ani ne zamjera ta da ju je ta žena ipak odgojila. Dodala je i kako je Ana ne mora prihvatiti, ali neka se zna istina. Milijana je 2002. podnijela krivičnu prijavu zbog zamjene novorođenčeta, ali sud nikad nije naložio DNK analizu, uz obrazloženje da je slučaj zastario.

Nema potvrde o smrti

Prikupljajući papire, Milijana je, kako kaže, stalno nailazila na nelogičnosti koje su je navodile na to da sve čvršće vjeruje da joj je beba ukradena.

- Porodila sam se u 5.45 sati, a u porođajnom protokolu stoji u 6.30. Na otpusnoj listi pisalo je da je težina djeteta 2.400 grama, a moja djevojčica bila je teška 2.850. Pisalo je i da je nedonošče iako je rođena sa punih devet mjeseci. U registru matične službe Ana je zavedena pod četiri razna broja, a u bolnici ne postoji ni prijava ni zapisnik o smrti. Isto tako, ne postoji ni potvrda o smrti, kao ni zapisnik s obdukcije – kaže Milijana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.