KRIMINAL

Mafiji se više isplati trgovati migrantima nego drogom

Guardian

30.3.2018

Italijanska mafija zarađuje stotine miliona eura na trgovini migrantima, koja je s godinama postala unosnija od trgovine drogom, pokazalo je više istraga provedenih proteklih godina u toj zemlji.

Afrički imigranti na područje Italije počeli su u većem broju dolaziti osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Sitni kriminalci

Prvo muškarci, koje su koristili za jeftini rad na poljima paradajza, a od devedesetih sve su više počele dolaziti i žene, koje su zapošljavane u prostituciji. Mnoge od prvih prostitutki pristiglih u Italiju sa područja Nigerije, s vremenom su postale madam pod kontrolom mafije.

Džoj (Joy) iz Nigerije jedna je od njih. Iz Nigerije je stigla na Siciliju. Italijanski i nigerijski mafijaši dolaze u tamošnji centar za migrante kako bi regrutirali sitne kriminalce među masom muškaraca koji su odustali od svojih snova nakon što su prešli Sredozemno more.

Traže lovinu

Takvi centri postali su i mjesto na kojem trgovci ljudima traže lovinu.

Nakon tri dana, u kamp “Cara di Mineo” došao je nepoznati čovjek koji je rekao Džoj da svakog jutra mora čekati na zavoju sve dok jednog jutra neko ne dođe po nju. Ona je dobila lažne dokumente koje je osigurala mafija. Dokumenti su još jedna karika u lancu koja te žene drži u seksualnom ropstvu.

Veliki broj abortusa

Prije šest godina, otvorena je istraga o prisilnoj prostituciji u “Cara di Mineu” nakon što su ljekari u Centru primili niz zahtjeva za pobačaj. Ljekari su u tri mjeseca obavili 32 abortusa na migranticama, što je bilo skoro 200 posto više abortusa nego godinu ranije. Vlasti su zaključile da se radi o porastu prostitucije. Dodatni problem je zabrana korištenja kontracepcije zbog utjecaja Crkve na brigu o migrantima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.