TAJNE

El Čapo se skrivao u prljavom stanu s čeličnim vratima

Sklonište bilo prljavo i poluprazno

Avaz.ba

17.4.2018

Bivši agent američke DEA-e Endrju Drju Hogan (Andrew Drew) napisao je knjigu “Lov na El Čapa”, u kojoj je opisao kako je hvatao najopasnijeg narkobosa današnjice El Čapa (El Chapo) i u kakvim je uvjetima boravio u skloništu. Iako su očekivali da će naći luksuzno skrovište narkobosa, naišli su na prljav i poluprazan stan s nekoliko plastičnih stolica, izlizanim trosjedom i nagomilan teškim drogama.

 Pištolj s draguljima

El Čapo se, prema riječima Hogana, skrivao iza 15 centimetara debelih čeličnih vrata u sobi u kojoj je, osim prastarog namještaja, pronađen i pištolj ukrašen draguljima i s izrezbarenim njegovim inicijalima te pregršt plastičnih zelenih banana, koje su koristili krijumčari kokaina.


El Čapo: Uspio pobjeći

Bivši agent Hogan i njegov partner Bredi (Brady) bili su spremni uhvatiti El Čapa u njegovoj utvrdi Kulikanu u februaru 2014. godine. Oni su s timom od 50 meksičkih marinaca i američkih agenata krenuli u akciju nakon informacije da se El Čapo, čovjek odgovoran za bezbroj ubistava, nalazi na tom području i da se skriva u teško probojnom skloništu sa zalihom oružja.

Čudne stvari

Kad su došli pred sklonište, trebalo im je 15 minuta da raznesu čelična vrata, a kad su ušli, El Čapo je već pobjegao kroz tunel, u kojem su pronašli mnogo njegovih ličnih stvari koje je putem odbacivao. Slike iz tog skrovišta pokazuju neke od čudnih stvari koje je El Čapo posjedovao.

Istražitelji su nakon pretresa pronašli crnu vreću sa stotinama zelenih banana koje su bile spremne za punjenje kokainom, nakon čega bi bile prokrijumčarene u Sjedinjene Američke Države. Pronašli su i desetke komada različitog oružja, od teških mašinki postavljenih na tronošce do pištolja optočenog draguljima.

 Skrivao se 10 godina

El Čapo se uspješno skrivao 10 godina, mijenjajući skrovišta u kojima su ga skrivali članovi njegovog kartela Sinaloa, na čijem je čelu bio. Organizacija je zarađivala milijarde dolara krijumčareći kokain, metamfetamin, marihuanu i druge opijate preko granice Meksika i SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.