LIFESTYLE

Bivši visoki zvaničnik držao dječake kao seksualne robove

Dalgliš: Pokrenuta istraga zbog seksualnog zlostavljanja

Piše: Avaz.ba

25.4.2018

Ujedinjeni narodi pokrenuli su istragu nakon što je bivši visoki zvaničnik, povezan s britanskom dobrotvornom ustanovom, uhapšen zbog teškog seksualnog nasilja nad djecom. Iz policije je saopćeno da su pronašli Kanađanina Pitera Dalgliša (Peter Dalglish, 60) sa dvojicom dječaka od 12 i 14 godina u istoj prostoriji kad su ranije ovog mjeseca izvršili raciju u njegovoj kući u Nepalu te su ga uhapsili.

Dalgliš je bio na više visokih pozicija u agencijama UN-a, a tokom 2015. bio je predstavnik UN-a u Kabulu. Detektivi tvrde da je 15 godina zlostavljao djecu u Nepalu nakon što je mladić, kojeg je zlostavljao dok je bio mali, iznio optužbe protiv njega.

Zvaničnici su saopćili da su im prije tri mjeseca radnici iz dobrotvorne organizacije ukazali na njegovo ponašanje.


Uhapšen u kući u Nepalu

- Početne istrage otkrile su da je ciljao djecu lošeg finansijskog položaja i seksualno ih zlostavljao - rekao je Puškar Karki, direktor nepalskog Centralnog istražnog biroa, te je dodao kako je Dalgliš odvajao djecu od roditelja ponudama da će im pružiti obrazovanje, odvesti ih u inozemstvo i naći im posao.

Dalgliš je oženjen i ima dijete, a osnovao je globalnu humanitarnu organizaciju “Djeca s ulice”, koja je sada dio organizacije “Save the Children” iz Londona. Ovo je najnoviji u nizu skandala u vezi s humanitarnim organizacijama. Ranije je objavljeno kako su humanitarni radnici i zvaničnici “Oxfama” koristili za seks djecu i žene na Haitiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.