BOSTON

Plakao sam nakon operacije, izgubili smo jednu djevojčicu

Goldstin: Bilo je veoma, veoma teško

Avaz.ba

26.4.2018

Da li pustiti oba djeteta da umru ili spasiti jedno, pred ovom teškom dilemom prije dvije godine stajao je pedijatrijski hirurg Alan Goldstin (Allan Goldstein). Naime, Goldstinov tim je 2016. u Općoj dječijoj bolnici u Bostonu pregledao sijamske blizanke iz Afrike, a kad su vidjeli snimke, bilo je jasno da se suočavaju s izazovom koji nije samo hirurški. Goldstin je, ipak, prihvatio izazov.

Djevojčice su srasle u predjelu grudi, glave i ramena su im bili razdvojeni. Dijelile su jetru, bešiku i crijeva, a zajedno su imale tri noge. I krvotok im je bio spojen. Na snimcima se vidjelo da veća i starija blizanka, čije su srce, pluća i kardiovaskularni sistem relativno normalno funkcionirali, hrani slabiju sestru. Srce slabije djevojčice imalo je samo tri komore, a krvni sudovi joj nisu bili do kraja razvijeni.

Ljekari su strahovali da će, ako ih razdvoje, krvotok slabije kolabirati. Ako ostanu spojene, poslije smrti jedne blizanke, neminovno će umrijeti i druga. Djeca su ležala na odjeljenju intenzivne njege, a predsjednik etičke komisije klinike Brajan Kamings (Brian Cummings) kazao je da je starija sestra zagrlila mlađu kao da je želi zaštititi. Uslijedila je operacija, koja je trajala 14 sati i u kojoj je učestvovalo 50 osoba. Strepnje ljekara su se obistinile i slabija djevojčica je umrla tokom operacije, a druga se oporavlja.

- Kad je umrla, bilo je veoma, veoma teško. To je jedini put da sam zaplakao u operacionoj sali. I danas mislim na dijete koje je umrlo, ali ni sekunde ne sumnjam da smo donijeli ispravnu odluku - kaže Goldstin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.