ČEŠKA

Oaza milijardera u slučaju nuklearnog napada

Prostire se na 30.000 kvadratnih metara

Avaz.ba

3.5.2018

Najveći privatni bunker “Oppidum” garantira preživljavanje od većine apokaliptičnih scenarija, uključujući i nuklearni napad. Nalazi se u sklopu monumentalnog kompleksa, koji se prostire na 30.000 kvadratnih metara u mirnoj češkoj dolini na mjestu bivšeg vojnog kompleksa.

Luksuzni sadržaji

Podzemni bunker veličine od 7.200 kvadratnih metara, prostire se na dvije etaže, a opremljen je luksuznim sadržajima, poput bazena, spa zone, vinskim podrumom, vrtom sa simuliranom prirodnom svjetlošću, kinodvoranom, bibliotekom, konferencijskom dvoranom, operacijskom dvoranom i zapovjednim centrom, koji ima vezu s vanjskim svijetom.



Ima i bazen

Gradnja ovog bunkera započela je još 1984. godine kao tajni projekt čehoslovačke i sovjetske vlade, ali ga je u posljednjih nekoliko godine preuzeo češki poduzetnik Jakub Zamrazil te je u potpunosti preuređen kako bi odgovarao potrebama modernih milijardera. Zamrazil je, navodno, u pregovorima s nekoliko klijenata u vezi sa prodajom, ali ne želi otkriti cijenu kompleksa.

 Skladište hrane

Cijeli kompleks zaštićen je najsavremenijim tehnološkim sistemom, koji je osmišljen i stavljen pod nadzor penzionisanog generala Andora Šandora, a koji omogućava stanovnicima da se iz nadzemne luksuzne rezidencije brzo, u svega 60 sekundi, spuste u privatni bunker.

Bunker je konstruiran tako da u njemu ljudi mogu živjeti i do 10 godina a da ne izlaze na površinu. Prema potrebi, “Oppidum” se može napuniti svim potrebnim količinama nekvarljive hrane i vode, sistemom za pročišćavanje vode te medicinskim potrepštinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.