REVOLUCIJA

Holografski modulator brisat će i ugrađivati sjećanja u mozak

Tehnika se naziva holografska projekcija

Avaz.ba

4.5.2018

Američki neuronaučnici s Univerziteta “Barkley” u Kaliforniji razvijaju tehniku koja bi mogla prevariti mozak ljudi. Manipulirajući električnim aktivnostima, mozak bi mogao misliti da je doživio nešto što se nikad nije ni desilo. Tehnika se naziva holografska projekcija i uključuje opremu koja se naziva holografski modulator mozga.

Blicevi svjetla

Ona koristi bliceve svjetla za aktiviranje ili suzbijanje neurona ili nervnih ćelija u mozgu na način koji oponaša stvarne obrasce moždane aktivnosti. Mozak se na taj način može prevariti da misli o nečemu što nikad nije doživio ili osjetio.

Konačni cilj tima s “Barkleyja” je da može simulirati obrasce stvarnih odgovora mozga, kontrolirajući hiljade neurona odjednom.

Oni se nadaju da će jednog dana tako moći kontrolirati vještačke udove, omogućiti paraliziranim ljudima da osjete dodir ili da čak slijepima povrate vid.


Kontroliranje hiljade neurona odjednom

- Ovo ima veliki potencijal za neuronske proteze, jer ima potrebnu preciznost da mozak interpretira obrazac aktivacije. Ako možemo čitati i pisati jezik mozga, možemo i pričati s njim na njegovom jeziku. Ovo je jedan od prvih koraka ka razvoju tehnologije koja bi mogla biti virtuelni implantat za mozak, s dodatnim ili poboljšanim čulima - rekao je Alan Mardinli (Mardinly), profesor asistent molekularne i ćelijske biologije na “Barkleyju”.

 Dublje implikacije

No, to može imati i dublje implikacije. Takve sposobnosti otvorile bi put za tehnologije koje bi omogućile zamjenu bolnih emocija ili ubacivanje uspomena koje se nikad nisu dogodile. Tehnologija je tek na početku razvoja, ali se tim nada da će moći pogađati veće oblasti u mozgu i time postići veće efekte na ponašanje.

 Testovi na miševima

Mardinli i njegove kolege opisali su prototip holografskog modulatora mozga i testove koje su proveli na miševima. Koristili su modulator da ubace svjetlosne pulseve kroz područja lobanja, gdje je zrak mogao prodrijeti do mozga. Svaki od pulseva, koji su ispaljivani 300 puta u sekundi, aktivirao je do 50 neurona na malom području odjednom, koji su povezani s nekoliko hiljada neurona. Prije toga su im ubrizgani virusi koji su promijenili funkcioniranje neurona tako da se aktiviraju kad ih pogodi svjetlost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.