NEOČEKIVANO OTKRIĆE

Potraga za letom MH370 riješila je misteriju o nestalim brodovima staru 140 godina

Index.hr

12.5.2018

Potraga sonarom za nestalim avionom "Malaysia Airlinesa" na dnu Indijskog okeana otkrila je ostatke dva davno izgubljena broda, prenosi Independent. 

Avion MH370 "Malaysia Airlinesa" nestao je nad Južnokineskim morem prije četiri godine pod još nerazjašnjenim okolnostima. Avion je letio iz Malezije u Kinu s 239 putnika i članova posade.

Ogromna potraga za dokazima o padu aviona u dubinama Indijskog okeana slučajno je otkrila odgovore na dvije misterije stare 140 godina.

Nesigurna plovidba

Do sada nezabilježena sonarna pretraga morskog dna za ostacima Boeinga 777, koji je nestao 2014. godine, otkrila je ostatke dva jedrenjaka iz 19. stoljeća.

Oba broda pronađena su 2015. godine oko 2.320 kilometara od jugozapadne obale Australije. Ostatke brodova na morskom dnu okružuju ostaci prosutog ugljena.


Prikupljen je uzorak ugljena s jednog od lokaliteta brodoloma, s dubine od 3,7 kilometara. Na temelju njegove analize ustanovljeno je da je brod britanski, stoji u izvještaju Zapadnoaustralskog muzeja.

Zaključeno je da se vjerovatno radi o ostacima brika "W Gordon" ili barke "Magdala". "W Gordon" je nestao 1877. godine, na putu iz Škotske u Australiju. "Magdala" je izgubljena 1882. godine dok je iz Walesa plovila za Indoneziju.

- Dokazi ukazuju na to da je brod potonuo kao rezultat katastrofe, primjerice eksplozije, što je bilo učestalo tokom prijevoza ugljenog tereta - kazao je kurator muzeja Ros Anderson (Ross).

Najdublji lokaliteti brodoloma u Indijskom okeanu

Druga olupina vjerovatno je ostatak barke "West Ridge", koja je nestala na plovidbi iz Engleske u Indiju 1883. godine. Ne zna se zašto je potonuo.

Procjenjuje se da su oba broda prenosila od 15 do 30 muškaraca, a moguće je da je na njima bilo i žena, djece te još putnika.

Iako su stručnjaci uvjereni da su riješili misteriju, identitet brodova moguće bi bilo sa sigurnošću potvrditi samo pomoću skupog zarona na dno okeana.

- Ovo su do sada najdublji lokaliteti olupina u Indijskom okeanu te spadaju među najzabačenije olupine na svijetu - kazao je Anderson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.