DOBRI SAVJETI

Pet načina da vratite izgubljeno samopouzdanje

Arhiv

Nezavisne novine

12.5.2018

Život je pun iznenađenja. Ponekad jednostavno nismo spremni na neke situacije, a otkaz na poslu ili raskid veze, tako iznenada, mogu srušiti našu volju i nade. Čak i kada se stvari preokrenu u našu korist, mnogi od nas se dugo bore s osjećajem bespomoćnosti.

Evo nekih trikova koji vraćaju nadu u život i osposobljavaju nas da nastavimo dalje:


1. Vizualizirajte bolje sutra

Sklopite oči i zamislite cilj koji želite ostvariti. Kako izgleda ostvarenje tog cilja? Dijelite li taj cilj s nekim? Ako možete da vizualizirate taj cilj, vremenom ćete moći i da ga ostvarite.


2. Pročitajte inspirativnu knjigu

Knjige su prepune svakodnevnih junaka čije nas priče često podsjećaju da s malo volje, samopouzdanja i upornosti možemo ostvariti šta god želimo, zato uzmite neku inspirativnu knjigu i povratitite svoju motivaciju.


3. Napravite retrospektivu

Ponekad se treba prisjetiti koliko smo toga naučili iz prošlosti, s kakvim smo se sve izazovima suočavali i koliko smo daleko dogurali. Zapišite na papir situacije koje su igrale značajnu ulogu u vašem životu. Možda ćete se iznenaditi kako neke situacije koje ste ranije doživjeli kao stresno iskustvo danas vidite kao vrlo korisne životne lekcije.


4. Budite zahvalni

Svakog dana se sjetite osoba i stvari zbog kojih ste sretni. Ne potcjenjujte važnost prijatelja u svom životu, ali i užitaka koje ste proživjeli i kojima ste obogatili svoju svakodnevicu.


5. Pišite dnevnik

Svakog dana zabilježite svoje misli na papir. Pisanje dnevnika koristan je način za održavanje dobrog mentalnog zdravlja. Pišite o stvarima koje želite da promijenite na bolje i čitajte o svom napretku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.