LIFESTYLE

Putin ili Tramp, ko ima moćniju limuzinu: Amerikanci uporedili vozila dvojice predsjednika

Kurir.rs

14.5.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) dijele ljubav prema limuzinama visoke klase.

Američki magazin "Newsweek" uporedio je limuzine dvojice predsjednika, a kako se navodi, vozilo predsjednika SAD je starije, ali se očekuje da uskoro izađe nova verzija.

Putin je, navodno, potrošio 192 miliona dolara na svoju novu flotu limuzina i pokazao ih tokom inauguracije. Automobil koji je otporan na metke s 860 konjskih snaga, zvanično je nazvan "Aurus", od kombinacije riječi "aurum" - što na latinskom znači zlato - i "rus" što predstavlja Rusiju.

Putinov "Aurus" ima ugrađenu naprednu odbrambenu i komunikacionu tehnologiju. 

Tramp je naslijedio svoje vozilo, poznato pod nazivom "Zvijer", od svog prethodnika Baraka Obame (Barack), koji je dobio auto 2009. godine.

Limuzina licencirana za "General Motors" je izgrađena od nule uz pomoć Tajne službe, prozori debeli jedan inč i vrata debljine osam inča ga razlikuju od tipičnog GM modela, kako je napisao "Business Insider".

"Zvijer" je obložena čelikom, aluminijem, titanijem i keramikom, kao i staklenom vunom na vratima. Eksterijer, također, štiti od hemijskih napada, a čelični obruči dizajnirani su da zadrže automobil u pokretu, čak i ako su gume uništene.

U tekstu se navodi da se nova verzija "Zvijeri" može pojaviti već ovog ljeta i da će mnogim karakteristikama biti moćnija od svog prethodnika iz garaže Bijele kuće. Za izradu novog automobila potrošeno je skoro 15 miliona dolara.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.