Nije bilo nikakvog upozorenja, vjetrobransko staklo je samo puklo

Kopilot aviona kineske aviokompanije visio iz kokpita tokom leta i preživio

Autor: Jutarnji.hr
15.05.2018 16:46
A
A
A

Kineski putnički avion je morao sletjeti nakon što je puklo vjetrobransko staklo na visini od gotovo 10.000 metara, zbog čega je kopilot doslovno visio iz kokpita.

Kapetan Liu Čuanjian je kazao da je avion Airbus A319 letio normalno kada se u jednom trenutku začula velika buka u kokpitu.

- Nije bilo nikakvog upozorenja, vjetrobransko staklo je puklo i začuo se snažan prasak. Potom sam ugledao svog kopilota kako napola visi iz aviona - izjavio je Čuanjian za ''Chengdu Economic Daily'', prenosi BBC.

Srećom, kopilot je koristio pojas te je povučen nazad u kokpit. Pritisak i temperatura su pali, a oprema je otkazivala.

- Sve u kokpitu je lebdjelo u zraku. Nisam čuo radio, a avion se snažno tresao, tako da nisam mogao očitati mjerače - dodao je pilot.

Avion ''Sichuan Airlinesa'' je letio prema Lasi u Tibetu. Vjetrobransko staklo je puklo u vrijeme serviranja doručka. Nakon toga je avion naglo izgubio na visini.

- Nismo znali šta se događa, nastala je panika. Maske za kisik su ispale, osjetili smo slobodan pad nekoliko sekundi, nakon čega se avion ponovo stabilizirao - rekao je jedan od putnika.

Kopilot je uganuo zglob te je zadobio posjekotine po licu. Lakše je povrijeđen još jedan član posade u predjelu struka.

U avionu je bilo ukupno 119 putnika, a niko od njih nije povrijeđen. Preventivno je u bolnici u gradu Čengdu, gdje je avion sletio po hitnoj proceduri, pregledano 27 putnika.

Više o:

Kina