NAUKA

Pluton bi ponovo mogao ''postati'' planeta!

IFLScience

23.5.2018

Neki se očito još nisu pomirili s odlukom da Pluton više nije planeta te ga pokušavaju vratiti u tu skupinu.

Pluton, crna ovca Sunčevog sistema, Međunarodna je astronomska zajednica (IAU) 2006. degradirala na nivo patuljaste planete nakon što je zaključila da ne ispunjava nove kriterije za pravu planetu. Još od donošenja ove kontroverzne odluke, Plutonove legije lojalnih fanova, kao i brojni astrofizičari, suprotstavljaju joj se, piše IFLScience.

Nova definicija

Alan Stern, glavni ulagač u misiju leta na Pluton New Horizons, i David Grinspun (Grinspoon), astrobiolog, zajedno su objavili članak u Vašingtonu postu, u kojem se zalažu za svoj slučaj ''Učinimo Pluton ponovo velikim'' (ili barem pravim planetom).

Definicija IAU-a iz 2006. zahtijeva od nebeskog tijela da ispuni tri uvjeta prije no što se može nazivati planetom. Kao prvo, mora biti u orbiti oko sunca. Drugo, mora imati dovoljnu vlastitu gravitaciju kako bi imao okrugli (ili gotovo okrugli) oblik. I na kraju, mora imati čisti prostor oko svoje orbite. S obzirom na to da je Pluton okružen jatom drugih ledenih objekata iz Kuiperovog pojasa sličnih njemu, ne spada u definiciju te stoga ne može biti planeta, tvrde u IAU, već ''samo'' patuljasti planet, kakvih je u našem sistemu do sada otkriveno još 44, a koji svi imaju zajedničko to da ne ispunjavaju treći uvjet iz definicije.

Pluton – svijet s određenim kvalitetama

Stern i Grinspin pak pišu kako je definicija ''napisana nabrzaka'', te sadrži ''očite greške''. Tvrde kako prema toj definiciji ni Zemlja ne bi bila planeta jer u okolici ima brojne asteroide. Dalje, definicija nije uzela u obzir egzoplanete, bezbrojne planete izvan našeg Sunčevog sistema. Što više egzoplaneta otkrijemo, to više ova definicija djeluje bespotrebno uska.

Umjesto toga, dvojac smatra kako bi se izraz ''planeta'' trebao koristiti kako bi se opisali svjetovi sa svojstvenim geofizičkim osobinama, a ne samo orbitalnim osobinama. 

- Koristimo izraz ''planeta'' kako bismo opisali svjetove s određenim kvalitetama - objašnjavaju Stern i Grinspun. 

''Kada vidimo nešto poput Plutona, s njegovim brojnim poznatim obilježjima – ledenim planinama, glečerima od dušika, plavim nebom sa slojevima smoga – mi i naši kolege sasvim prirodno koristimo riječ ''planeta'' kako bi ga opisali i usporedili s drugim planetama koje znamo i volimo.''

- IAU većinom sačinjavaju nestručnjaci, astronomi koji proučavaju crne rupe i galaktike. Druge organizacije (s planetolozima) možda bi bile prikladnije - rekao je Stern. Umjesto sada važeće, Stern i Grinspun navode drugu definiciju predloženu 2017. na godišnjoj Lunarnoj i planetarnoj maučnoj konferenciji, ''Okrugli objekti u svemiru koji su manji od zvijezda.'' 

No većina astronoma nije oduševljena, jer bi to značilo da su većina mjeseca u našem Sunčevom sistemu u stvari planeti.

Očito, rasprava o Plutonu kao (mogućoj) planeti još nije gotova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.