KOLUMBIJA

Pomoćnik Pabla Eskobara počinio 300 ubistava

Optužen za iznude i zločinačku zavjeru

Avaz.ba

30.5.2018

Vlasti u Kolumbiji, u saradnji s američkim kolegama, uhapsile su bivšeg ubicu koji je, kako sam tvrdi, radio za Pabla Eskobara (Escobar). Džon Hairo Veleskez Vaskez (Jhon Jairo Velasquez Vasquez), poznatiji kao Popaj, uhapšen je 25. maja u Medeljinu na temelju optužbi za iznude i zločinačku zavjeru.

 Predmet istrage

Gradonačelnik Federiko Gutijerez (Federico Gutierrez) potvrdio je hapšenje Vaskeza na Twitteru. Prema lokalnim medijima, Popaj je uhapšen nakon što se pojavio s advokatom u uredu za borbu protiv organiziranog kriminala u Medeljinu, raspitujući se je li on predmet istrage.


U intervjuu prošle godine, izvor iz redova “Oficina de Envigado”, grupe kriminalaca koja kontrolira većinu podzemlja u Medeljinu, izjavio je da je Popaj bio glavni Eskobarov čovjek za ucjene, koji je držao imovinu povezanu s nezakonitim aktivnostima kartela. Izvor koji je upoznat sa slučajem i koji je progovorio za medije, potvrdio je ove navode.

- Pokušavao se domoći imovine i novca koji je godinama bio u rukama narkobosa, a naslijedili su ga njegovi rođaci, koji su Popaja i prijavili i optužili - rekao je izvor te je dodao kako je u istrazi učestvovala i američka Agencija za imigraciju i carinsku službu (ICE).

 Aktivan u politici

Popaj, koji je tvrdio da je još 1992. bio voditelj mreže Eskobarovih ubica unutar kartela Medeljin, osuđen je na 52 godine zatvora i priznao je učešće u skoro 300 ubistava te je naredio još 3.000 drugih. Nakon što je 2016. godine pušten iz zatvora, Popaj je postao neka vrsta internet-senzacije i zvijezde narkokulture, posebno u desničarskim kolumbijskim političkim krugovima. Aktivirao se u politici, a napisao je i dvije knjige.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.