LIFESTYLE

Najstariji čovjek na svijetu tvrdi: Želim ostaviti duhan, ali mi đavo ne da

BBC

30.5.2018

Fredi Blom (Freddy) iz Južnoafričke Republike ima 114 godina, čeka potvrdu Ginisove knjige rekorda da je najstariji čovjek na svijetu i htio bi prestati pušiti, ali mu ''đavo ne da''.

Ovaj Južnoafrikanac je cijelog života teško radio. Prvo na farmi, a zatim na građevini – u južnoafričkom sistemu apartheida, a sada čeka da ga zvanično priznaju za najstarijeg čovjeka na svijetu.

Iako je odavno ostavio piće, Blom je ostao redovan pušač.

- Imam svoj duhan, ne kupujem cigarete. Navika je suviše jaka. Ponekad kažem sebi da ću prestati, ali znam da lažem sebe. Pluća traže dim i onda moram smotati. Đavo je kriv, mnogo je jak - kaže Blom uz osmijeh. 

Ovaj visoki, solidno građeni muškarac hoda bez pomagala, doduše, malo sporo, i ništa mu ne fali, osim što je malčice nagluh, piše BBC. 

Blom je 8. maja napunio 114 godina i za njega kažu da je najstariji na svijetu, mada se još čeka potvrda od Ginisove knjige rekorda.

Ginisova knjiga rekorda kaže da su konsultacije s geneolozima zbog novog izbora najstarije osobe na svijetu još u toku. 

Blom, koji ima pomalo neuredne četkaste brkove i kratku sijedu bradu, kaže da ni sam ne umije objasniti svoju dugovječnost.

- Ima samo jedna stvar, Onaj gore. On je svemoćan, ja tu ne mogu ništa. Mogu da se srušim svakog časa, ali On me održava - odgovara Blom na to pitanje.

- Dobro se osjećam, zdrav sam. Srce je još jako, ali noge me izdaju – ne mogu hodati kao nekad - kaže.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.