LIFESTYLE

Putnici će letjeti u avionima bez prozora

Avaz.ba

9.6.2018

Predstavnici aviokompanija „Emirates Airlines“ predstavili su novi apartman u prvoj klasi, u svom najnovijem avionu, a glavna novina su virtuelni prozori, jer pravih prozora nema. Tako će se, kako bi putnici mogli vidjeti šta se dešava napolju, na mjestima predviđenim za prozore projektirati fotografije koje će bilježiti kamere.

Iz aviokompanije su tim povodom istakli da se uvođenjem ovakvih noviteta otvara put za uklanjanje svih prozora iz budućih aviona, kako bi se letjelice učinile lakšim i bržim. Virtuelni prozori nalaze se u kabini prve klase u avionu tipa Boeing 777-300ER, najnovijem u floti „Emirates Airlines“.



Predsjednik kompanije Tim Klark (Clark) rekao je da su slike toliko dobre da su čak i bolje od realnosti, kao i da je konačni cilj da na avionima u budućnosti ne bude prozora uopće te dodao kako bi avioni bez prozora bili lakši i brži, a mogli bi letjeti više i trošiti manje goriva.

Iako predsjednik ove aviokompanije ističe niz prednosti na račun aviona bez prozora, stručnjaci za sigurnost u avijaciji navode da kabinsko osoblje mora biti u mogućnosti vidjeti šta se dešava van letjelice, naročito ako postoji hitan slučaj.

S druge strane, predstavnik Evropske agencije za sigurnost zrakoplovstva naveo je da ne vidi nikakav konkretan izazov koji se ne bi mogao prevazići kako bi se osigurao isti stepen sigurnosti kao i kod letjelica koje imaju prozore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.