ŽIVOT

Najbogatije žene svijeta zajedno imaju 930 milijardi: Znaju kako nagomilati kapital, ali i kako ga zadržati

Kasiragi: Radi kao novinarka

Avaz.ba

11.6.2018

Danas je na svijetu, otprilike, 2.400 milijardera, a žene čine skoro 12 posto njih, s bogatstvom od 930 milijardi dolara. Jedna od njih je Alis Velton (Alice Walton, 67) iz Sjedinjenih Američkih Država. Ona se obogatila zahvaljujući “Wal-Martu”, a njeno bogatstvo procjenjuje se na 38,7 milijardi dolara. Veliki je ljubitelj umjetnosti te je dobar dio novca koji ima, pohranjen u skupcjenim slikama.

Naslijedile dionice

Slijedi je Suzan Klaten (Susanne Klatten, 55) iz Njemačke. Ona, zajedno sa svojim bratom, vodi uspješnu farmaceutsku kompaniju, a osim toga, vlasnica je polovine dionica BMW-a. Najbogatija žena Njemačke uspješno vodi svoj posao, a slobodno vrijeme provodi sa porodicom.

Tu je i Loren Pauel Džobs (Lauren Powell Jobs, 53). Udovica osnivača “Applea” ima bogatstvo koje se procjenjuje na 20 milijardi dolara. Nakon što je naslijedila dionice “Applea”, postala je jednom od najbogatijih žena na svijetu. Vodi vlastiti biznis te sudjeluje u velikom broju humanitarnih projekata.

Trgovački lanac

Udovica Džona T. Valtona (Johna T. Waltona), Amerikanka Kristina (Christy, 68), ima bogatstvo koje se procjenjuje na 6,1 milijardu dolara. Njen suprug je bio sin osnivača trgovačkog lanca “Wal-Mart”. Smatra se vrlo utjecajnom ženskom filantropkinjom, koja se, osim poslom, bavi i humanitarnim radom.

Ona je osma u liniji nasljednika Monaka. Unuka Grejs Keli (Grace Kelly), Šarlot Kasiragi (Charlotte Casiraghi, 31) radi kao novinarka, a slobodno vrijeme posvećuje jahanju. Njeno bogatstvo se procjenjuje na 5,7 milijardi dolara.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.