ODLUKE

Imaju milione, ali djeci neće ostaviti ništa

Zakerberg: Poklonit će bogatstvo

Avaz.ba

22.6.2018

Djeci mnogih bogataša upala je sjekira u med, jer su im roditelji ostavili nasljedstvo koje se mjeri milionima. No, postoje i oni roditelji koji su nasljednike potpuno izbacili iz testamenta.

 Velika zarada

Jedna od njih je Najdžela Louson (Nigella Lawson), autorica knjiga o ishrani, TV ličnost i novinarka, koja je teška skoro 15 miliona dolara. Ona ima dvoje djece koje, kako je izjavila, neće finansijski osigurati, jer ljudi propadaju ako ne moraju zarađivati.

Nju prati i jedno od najpoznatijih imena u britanskoj kulinarskoj industriji Gordon Remzi (Ramsay). On je samo ove godine zaradio 60 miliona dolara zahvaljujući šou programima. Otac je četvero djece kojima ne namjerava ostaviti bogatstvo. Poznat kao frontmen grupe “Police”, Sting, otac šestero djece, izjavio je da njegova djeca neće naslijediti ni penija njegovog ogromnog bogatstva.

Također, pop pjevač Elton Džon (John) zaradio je samo prošle godine skoro 60 miliona dolara, a ukupna vrijednost njegovog bogatstva procjenjuje se na skoro 480 miliona dolara. Ima dva sina, ali pjevač ne namjerava da ih razmazi.

Filantropski gen

Tu je i Mark Zakerberg (Zuckerberg), jedan od osnivača društvene mreže Facebook. Nakon rođenja prve kćerke, objavio je da će on i njegova supruga pokloniti 99 posto nasljedstva u dobrotvorne svrhe. I osnivač kompanije “Microsoft” Bil Gejts (Bill Gates) namjerava pokloniti najveći dio svog bogatstva u dobrotvorne svrhe. Njegovo troje djece navodno je sretno što neće naslijediti milijarde. Svako od njih će dobiti “samo” po 10 miliona dolara.

Dionice kompanije

Drugi na listi najbogatijih muškaraca na svijetu Voren Bafet (Warren Buffett) stekao je ime kao investitor. Veliki filantrop planira da poslije smrti 100 posto svog ogromnog bogatstva pokloni različitim dobrotvornim organizacijama. Djeci, a ima ih troje, neće ostaviti novac, ali je obećao da će im dati dionice kompanije “Berkshire-Hattaway” u vrijednosti od po 2,1 milijarde dolara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.