FENOMENI

Srbijanka sa presađenom sestrinom maternicom rodila sina

Mama i beba se dobro osjećaju

Avaz.ba

30.6.2018

Tridesetosmogodišnja Srbijanka prva je na svijetu koja je rodila bebu zahvaljujući tome što joj je sestra, jednojajčana blizanka, darovala svoju maternicu. Dječak težak 2.970 grama, došao je na svijet u Univerzitetskoj bolnici u italijanskom gradu Bolonji. Porođaj je obavljen carskim rezom, a majka i beba se dobro osjećaju.

Bila svjesna

Budući da je intervencija obavljena u spinalnoj anesteziji, žena je sve vrijeme porođaja bila svjesna. U timu ljekara, između ostalih, našli su se i dr. Milan Milenković iz švedskog tima za transplantaciju maternice i profesor dr. Miroslav Đordević s Univerzitetske dječije klinike u Tiršovoj.

Porodilja je iz jednog malog mjesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući postupku vantjelesne oplodnje, koji je obavljen poslije presađivanja maternice u Klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu. Budući da se nalazila u Italiji zbog poslovnih obaveza, odlučila se poroditi u Bolonji, ali uz asistenciju tima ljekara koji su učestvovali u transplantaciji.

 Mnogo kandidata

Planirano je da žena zadrži presađenu maternicu. Naime, kad je donor jednojajčana blizanka, druga sestra ne mora primati tešku imunosupresivnu terapiju protiv odbacivanja organa. To znači da bi mogla planirati još jednu ili dvije trudnoće, jer u klinici u Štokholmu ona i suprug imaju još 11 zamrznutih embriona, koji se mogu iskoristiti za nove postupke vantjelesne oplodnje.

U Evropi za presađivanje maternice postoji skoro 200.000 kandidatkinja, a statistički gledano, jedna od 4.000 žena se rodi bez maternice. Starosna granica za doniranje maternice iznosi 62 godine, a podaci govore da su do sada donorke bile majke, sestre, prijateljica, čak i jedna svekrva, ali nikad do sada jednojajčana blizanka.

Prvi porod u Geteborgu

Model presađivanja maternice razvio je profesor Mats Branstrum iz Geteborga poslije 15 godina strpljivog rada na animalnom modelu. Prvo dijete na svijetu poslije transplantacije maternice rođeno je 2014. godine u Geteborgu i do sada je na svijet došlo osmero mališana u Švedskoj, dvoje u Sjedinjenim Američkim Državam i jedno u Brazilu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.