NEVJEROVATNO

Obara sve rekorde: Vlasnik Amazona Džef Bezos najbogatiji je čovjek u modernoj historiji

Agencije

Antenam.net

17.7.2018

Bogatstvo Džefa Bezosa (Jeff), vlasnika Amazona, ponovo je poraslo i dostiglo nove rekorde, prema Bloombergovoj listi milijardera.

Njegovo bogatstvo je u ponedjeljak dostiglo 150 milijardi dolara, čime je on daleko ispred osnivača Microsofta Bila Gejtsa (Bill Gates) i njegovih 95 milijardi dolara, prema procjenama Bloomberga.

Skok cijena akcija Amazona koji je Bezos osnovao i čiji je glavni akcionar sa gotovo 17 posto, donio mu je 50 milijardi dolara ove godine.

Bogatstvo Bila Gejtsa kratko je dostiglo 100 milijardi dolara 1999, što je prag koji je 54-godišnji Bezos sada lako prešao.

Historijski, Bezos je ipak daleko iza drugih američkih bogataša kao što je naftni magnat Džon Rokfeler (John D. Rockefeller) ili kralj čelika Endru Karnegi (Andrew Carnegie), čije bi bogatstvo danas dostiglo 300 milijardi dolara ako se uzme u obzir inflacija.

Bezos je 2014. vrijedio 32 milijarde dolara.

On je osnovao Amazon, na početku običnu onlajn knjižaru, 1994. Ta multinacionalna kompanija danas je jedna od najmoćnijih na svijetu i diversificirala je aktivnosti ulazeći u klaud (skladištenje onlajn podataka), vještačku inteligenciju i video striming.

Bezos je kupio američki list ''Washington Post'' 2013.

Objava o njegovom bogatstvu stigla je u vrijeme kada Amazon lansira svoju super promociju "Prime day" kada se pretplatnicima programa "Prime" nude popusti tokom 36 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.