INDIJA

Vrhovni sud naredio da se Tadž Mahal obnovi ili uništi

Raskošni mauzolej počeo mijenjati boju

Avaz.ba

23.7.2018

Vrhovni sud Indije naložio je da se mauzolej Tadž Mahal, najpoznatija indijska znamenitost, koja se nalazi u gradu Agri, hitno obnovi ili uništi zbog opasnosti od njegovog rušenja.

Mijenja boju

Mauzolej iz 17. stoljeća godinama gubi sjaj, a na zidovima su se počele pojavljivati pukotine. Pretpostavlja se da pukotine nastaju zbog snižavanja nivoa rijeke Jamuna, koja protiče pored mauzoleja, a njeno presušivanje moglo bi dovesti do njegovog rušenja. Pored toga, raskošni mauzolej počeo je mijenjati boju zbog zagađenosti zraka i insekata koji ostavljaju fleke po njemu.



Vidljiva oštećenja

Vlasti su godinama zanemarivale upozorenja stručnjaka da Tadž Mahalu prijeti uništenje. No, iako je Vlada nedavno formirala specijalni komitet koji se treba pozabaviti tim pitanjem te zatvorila mnoge fabrike u blizini mauzoleja, opća situacija nije se promijenila, mermer je nastavio gubiti sjaj.

Pomoć stranaca

Spomenik se povremeno čisti specijalnom glinom, ali advokat koji je iznio slučaj pred Vrhovni sud, tvrdi da se to ne čini dovoljno. Zbog toga je indijski Vrhovni sud u maju naredio Vladi da traži pomoć stranaca kako bi riješili problem s bojom Tadž Mahala. Također je vlasti stavio pred izbor - obnoviti jedinstveni spomenik ili ga uništiti.


Na zidovima se pojavljuju pukotine

Iz Vrhovnog suda upozoravaju da će mauzolej, ako ovog puta ne dođe do reakcije zvaničnika, biti zatvoren za posjete. Da bi pokazao ozbiljnost svojih namjera, Vrhovni sud Indije objavio je da će situaciju sa spomenikom svakodnevno pratiti od 31. jula.

Velika posjeta

"Indijski biser" donosi Indiji ogroman novac. Tadž Mahal posjeti najmanje pet miliona ljudi godišnje, među kojima je i 200.000 stranaca. Zbog velikog broja turista, u Agri je otvoreno više od 200.000 radnih mjesta, što čini osnovu ekonomije tog grada.

 Univerzalno remek-djelo

Tadž Mahal uvršten je na UNESCO-vu listu spomenika svjetske baštine i opisan je kao dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedno od univerzalno priznatih remek-djela svjetskog naslijeđa. Legenda kaže da je mauzolej od čistog bijelog mermera, optočenog poludragim kamenjem, izgradio mogulski car Indije Šah Džahan (Shah Jahan) u znak sjećanja na svoju treću suprugu Mumtaz Mahal, koja je umrla dok je rađala njihovo 14. dijete. Tadž Mahal smatra se vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.